NEDIMOVIĆ NA SMEDEREVSKOJ JESENI: Saradnja sa Katarom daje veliki prostor za napredak poljoprivrede
Foto: Tanjug

Aktivan

NEDIMOVIĆ NA SMEDEREVSKOJ JESENI: Saradnja sa Katarom daje veliki prostor za napredak poljoprivrede

InfoBiz -

BEOGRAD - Tokom posete visokih zvaničnika Srbije Državi Katar, koja je planirana u novembru biće potpisan Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između dva Ministarstva, dogovoreno je danas na sastanku ministra poljoprivrede Srbije i ambasadora Države Katar u Beogradu .

Ministar Branislav Nedimović i ambasador Katara šeik Mubarak bin Fahad Al Tani konstatovali su da su odnosi dve zemlje odlični, ali da svakako ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Ministar Nedimović istakao je da postoji veliki prostor za saradnju u oblasti poljoprivrede, s obzirom da Srbija ima velike potencijale, kako u proizvodnoj, tako i u prerađivačkoj industriji, navodi se u saopštenju ministarstva.Ambasador bin Fahad Al Tani je istakao da će potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti poljoprivrede doprineti unapređenju sveobuhvatne saradnje, što će svakako unaprediti i poslovne kontake kompanija obe države.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nedimović je najavio da će najkasnije u martu 2017. početi da se gradi sistem za navodnjavanje “Udovički plato” kod Smedereva, koji će ukupno obuhvatiti 1.200 hektara.

On je kazao da će u okviru prve faze biti obuhvaćeno 500 hektara, a u drugoj koja će se finansirati sredstvima Ujedinjenih Arapskih Emirata - 700 hektara.

Nedimović je rekao da će vlada, takođe, u narednom periodu pojednostaviti proceduru za uzimanje vode.

Uskoro Zakon o sezoncima u poljoprivredi

Nedimović je najavio danas da će do kraja godine biti pripemljen Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi koji će zaštititi, pre svega, berače voća, ali i njihove 'gazde' od ucenjivanja.

Nedimović je u razgovoru sa poljoprivrednicima smederevskog kraja rekao da je cilj da oni budu zaštićeni, da mogu da upišu staž i budu zdravstveno osigurani, ali i da se zaštite i poljoprivredna gazdinstva.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

“Sa apekta vlasnika voćnjaka, da berač ne ucenjuje ako se desi povreda na radu. Da ne morate na crno da mu platite tri, četiri ili pet hiljada evra da bi ćutao ako padne sa drveta. Takođe, da ne morate kada dođe inspekcija da krijete berače”, rekao je ministar.

On kaže da bi taj trošak bio simboličan ,svega 150 do 200 dinara po danu po radniku, koji bi dobio penzijsko i invalidske osiguranje.

“Da na kraju, koliko će biti dozvoljeno 90 ili 120 dana, može da upiše staž, kao i da ima zdravsteno u slučaju povrede na radu”, istakao je Nedimović dodajući da nije cilj da se uzmu pare već uvedemo red u tu oblast.Prema njegovim rečima, neka gazdinstva imaju po 200 ljudi, nezaposlena lica i penzionere, koji će sada biti zaštićeni, kao i gazda i država.

Zabrana izvoza suncokreta ne dolazi u obzir

Nedimović se danas sastaosa proizvođačima uljarica kako bi razgovarali o zastojima koji se javljaju prilikom izvoza suncokreta i još uvek nedefinisanim cenama ove ratarske kulture.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ministar Nedimović naglasio je da zabrana izvoza ne dolazi u obzir, kao i da je u toku rešavanje procedura u cilju pomoći primene Zakona o drumskom saobraćaju kako bi se olakšao prelazak granice na Rači, prilikom izvoza uljarica u Bosnu i Hercegovinu.

Poljoprivrednici dobijaju Kol centar

Poljoprivrednici će uskoro dobiti Kol centar putem kojeg će moći da dobiju sve informacije od države, najavio je Nedimović.

“Ljudi su neobavešteni, kada sam bio u Osečini pitam seljaka - jesi li uzeo pare od države, on kaže, nisam ni znao da to ima”, rekao je Nedimović u razgovoru sa poljoprivrednicima Smedereva.

On je kazao da će poljoprivrednici moći da saznaju sve što ih intresuje u vezi sa procedurama oko dobijanja subvencija, poljoprivrednih kredita i slično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track