KOLIKO KOŠTA SMRT U SRBIJI: Ne možeš ni da umreš bez 2.000 evra!
Foto: Shutterstock

Istražujemo

KOLIKO KOŠTA SMRT U SRBIJI: Ne možeš ni da umreš bez 2.000 evra!

InfoBiz -

Republički fond za penzijsko osiguranje daje deo novca za sahranu, ali iznos od 35.187 dinara, koliko se dobija, nije dovoljan da pokrije ni osnovne troškove pogreba

Ne isplati nam se više ni da umremo! Sahrana u Srbiji košta i do 2.000 evra, čak i u najskromnijem aranžamanu, pa nije retko da građani uzimaju kredit kako bi se oprostili od svojih najmilijih.Prema podacima JKP „Pogrebne usluge Beograd“, koje u svojoj nadležnosti ima 10 beogradskih grobalja, prosečna cena sahranjivanja iznosi 72.093 dinara, od čega je 33.743 dinara trošak same sahrane, dok je cena pogrebne opreme 38.350 dinara. Situacija nije bolja ni u ostalim gradovima u Srbiji.Slobodanka Janjić, kojoj je pre nekoliko meseci preminula majka, kaže da je bila šokirana brojnim birokratskim procedurama i ogromnim troškovima.- Kada se nađete u situaciji da nekoga treba da sahranite, vi samo plaćate - ne pitate ni šta, niti razmišljate koliko košta. Prevoz do groblja, oblačenje pokojnika, štampanje čitulja, sahranjivanje u grob, izgradnja grobnog mesta, sanduk i oprema za sanduk, sve se to plaća. Nažalost, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje refundira deo novca za sahranu, ali iznos od 35.187 dinara, koliko se dobija, nije dovoljan da pokrije ni najosnovnije troškove, pa sam bila prinuđena da pošto se sve završilo dignem kredit da bih vratila dugove - kaže Slobodanka za Kurir.

Za dokumentaciju preminulog treba izdvojiti oko 2.000 dinara po dokumentu, a svemu ovome treba dodati i vence, suze i sveće. Novac će vam biti potreban i za čitulju u dnevnoj štampi.Međutim, ovde nije kraj troškovima, jer treba platiti i izradu spomenika, koji u zavisnosti od kamena i veličine košta između 120.000 i 200.000 dinara.Neke od privatnih pogrebnih agencija nude penzionerima da za života, putem mesečne članarine, otplate svoju sahranu, pa tako za 92.000 dinara, koje mogu otplatiti tokom nekoliko godina u mesečnim ratama, mogu dobiti sve što podrazumeva proces sahrane preminulog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja