DODATNI POSAO: Čuvajte kučiće za 40.000 dinara
Foto: Profimedia

Kako zakrpiti rupe u kućnom budžetu

DODATNI POSAO: Čuvajte kučiće za 40.000 dinara

InfoBiz -

Džeparac Pored brige o kućnim ljubimcima, najtraženiji honorarni poslovi su prevođenje, veb-programiranje i grafički dizajn, koji za samo četiri sata donose zaradu i do 2.000 evra

Znanje stranog jezika, poput rumunskog ili arapskog, može doneti mesečni prihod od čak 280.000 dinara, a držanje privatnih časova studentima iz zahtevnijih predmeta, kao što su mehanika, fizika ili anatomija, obećava zaradu od oko 100.000 dinara mesečno.Oni koji ne raspolažu predavačkim znanjem, a imaju minus na tekućem računu i višak slobodnog vremena, dodatni novac mogu da zarade šetajući i čuvajući pse ili druge kućne ljubimce. Ovaj poslić plaća se i do 500 dinara po satu, što znači da se na mesečnom nivou može zaradite oko 40.000 dinara za pola radnog vremena.Tržišna utakmicaNaime, budući da prosečna plata od oko 44.000 dinara u Srbiji ne pokriva troškove osnovne potrošačke korpe, sve više građana primorano je na to da nakon redovnog posla odvoji barem četiri sata za neki drugi posao kako bi na taj način dopunili kućni budžet. Tržišna utakmica govori da su najprofitabilniji i najtraženiji honorarni poslovi prevođenje, veb-programiranje i grafički dizajn.Nažalost, Srbija po broju honorarnih radnika, takozvanih frilensera, veoma kaska u odnosi na svet i Evropu. Prema rečima Ivana Tuševljaka, jednog od osnivača sajta Honorarci.rs, broj honorarnih radnika, frilensera, u Evropi iznosi devet miliona, dok ih u Srbiji ima najviše oko 40.000.- Sajt broji 10.000 članova svih dobi od 15 do više od 60 godina, koji nude najrazličitije usluge. Građani su u početku imali odbojnost i zablude prema ovoj vrsti oglašavanja, međutim sve više ljudi uči da se snalazi na internetu i da na taj način traži dodatni izvor zarade - objašnjava Tuševljak. Kao odličan primer hobija koji se pretvorio u unosan posao navodi jednu stariju gospođu koja se bavi izradom rukotvorina tehnikama dekupaž i pačvork.

Prevaranti vrebaju

- Ona danas drži svoje radionice i prodaje proizvode zahvaljujući kojima je postala poznata u tom svetu - rekao je Tuševljak.Međutim, treba imati na umu da na internetu vreba mnogo prevaranata koji nude laku zaradu od kuće ili na internetu. Ukoliko vam nije jasno čime se firma bavi, šta je njen proizvod i koje je vaše zaduženje, ne nasedajte na prevare, a pogotovo ne ulažite novac uz obećanje da će vam se višestruko vratiti a da ne maknete prstom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja