Mihajlovićeva: Kineske deonice Koridora 11 gotove do juna 2017.
Foto: Twitterserbianpm

Mihajlovićeva: Kineske deonice Koridora 11 gotove do juna 2017.

InfoBiz -

LJIG - Deonice Koridora 11 Lajkovac - Ljig i Obrenovac - Ub, ukupne dužine oko 50 kilometara, koju grade Kinezi zajedno sa domaćim podizvođačima, biće završene do juna 2017. godine, izjavila je danas ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović.

"Bilo je puno problema, kao i uvek kod gradnje autoputa, očekujemo da ove dve deonice imaju stepen izvršenja do kraja godine od 45 odsto, a da sledeće godine do početka juna ili do kraja juna imamo završene radove", rekla je novinarima Mihajlović, koja je izvođače radove na toj deonici posetila sa mandatarom za sastav nove vlade Aleksandrom Vučićem.

Ukazujući da su padavine, kojih je bilo puno od 2014. godine, usporile radove, Mihajlović je najavila da će građani sledeće godine najveći deo putovanja do Ccačka ići autoputem. "To je ono što je ova vlada i premijer Vučić obećao pre još godinu dana", istakla je Mihajlović i podsetila da je glavni podizvođač domaći Energoprojekt, a da je angažovano i više desetina domaćih preduzeća. Već je urađena deonica Ub - Lajkovac, koja je završena 2014. godine, podsetila je Mihajlović.

"Kineske deonice su dobar primer timskog rada i to će vam reći svi. Predstavnici Koridora Srbije i Puteva Srbije će vam reći da nikada nisu bili više puta u ministarstvu nego u prethodne dve godine, kao i drugi koji učestvuju u tom projektu", istakla je Mihajlović i dodala da je to jedini recept za izgradnju autoputeva u roku. Na pitanje da li će joj nedostajati obilazak puteva u nekom budućem periodu, Mihajlović je rekla: "Videćemo, nikada ne može da mi nedostaje, jer uvek mogu da dođem da obiđem, kao što i sada obilazim".

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da je izgradnja autoputa samo početak saradnje kineskih i srpskih kompanija i dodao da će sa ministarkom Mihajlović u narednim danima razgovarati o prioritetima. "Da li je to pruga Beograd - Bar ili Beograd-Skoplje, ili autoput Beograd- Južni Jadran. Kada dobijemo tačne prioritete, cilj je da Vlada Kine može da usmerava kineske kompanije u tom pravcu", rekao je Li. "Siguran sam da će kineske kompanije poštovati ovaj rok i kvalitet. Veliki prosperitet buduće saradnje je ispred nas", dodao je Mančang.

Radove na gradnji deonice autoputa Lajkovac - Ljig u dužini od 24 kilometara izvodi kineksa Šandong haj-spid grupa. Radovi na toj deonici, kao i deonici Obrenovac - Ub, duge 26 km, finansiraju se kreditom kineske Eksim banke u vrednosti od 301 milion dolara, a iz budžeta Srbije je izdvojeno 32,7 miliona dolara. Rok za završetak radova na obe deonice je bio 30. april 2017. godine. Na tim deonicama biće ukupno 30 mostova, a predviđena je i izgradnja tunela Brančići ukupne dužine oko 990 metara. Na trasi te deonice predviđeno je izmeštanje desetak lokalnih puteva, izgradnja 24 cevastih i kutijastih propusta, kao i izgradnja osam potpornih zidova. Takođe, osam rečnih vodotokova će biti regulisano ili izmešteno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track