SRPSKE EVROOBVEZNICE OPET NA CENI: Nadmašile poljske, mađarske, hrvatske i rumunske
Foto: Thinkstock

Trgovina

SRPSKE EVROOBVEZNICE OPET NA CENI: Nadmašile poljske, mađarske, hrvatske i rumunske

InfoBiz -

Evroobveznice države Srbije su nadmašile one u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji u poslednjih mesec dana, zbog narastajućeg straha u tim zemljama da će pretrpeti gubitke teške više milijardi evra u sredstvima EU, ako Velika Britanija u junu na referendumu glasa za izlazak iz Unije, piše njujorška agencija "Blumberg".

Budući da je zahtev Srbije za pridruživanje 28-članom bloku već sedam godina "u vazduhu", ta zemlja je zaštićenija od svojih suseda u pogledu posledica mogućeg Bregzita, prema oceni nemačke Komercbanke AG i austrijske Rajfajzen banke Internešenel AG. Obe banke preporučuju klijentima kupovinu srpskih obveznica, kojima pogoduju vladini planovi za reformu ekonomije, što stvara osnovu za podizanje njihovog kreditnog rejtinga.

Čak i ako Britanci glasaju 23. juna za ostanak u EU, srpski dug će i dalje biti na dobitku nakon što je prošlomesečna izborna pobeda potvrdila mandat vladi da ubrza proces pridruživanja EU do 2020. godine, prema oceni Komercbanke. "Srbija je u poziciji da manje izgubi", izjavio je Simon Kijano-Evans, glavni strateg za tržišta u usponu Komercbanke, sa sedištem u Londonu, koji preporučuje kupovinu srpskih obveznica s rokom dospeća 2021. umesto poljskih sa sličnim rokom.

Mada su u Rajfajzen banci optimisti u pogledu srpskih dužničkih hartija, ipak smatraju da zemlja nije potpuno imuna na izvesno prelivanje uticaja od Bregzita, dodaje se u tekstu. Rajfajzenova preporuka za kupovinu srpskih tromesečnih obveznica više je povezana za ishod izbora prošlog meseca nego za relativno manju izloženost zemlje prema efektima Bregzita, kaže Gintaras Šlizijus, strateg te banke sa sedištem u Beču.

Srpska napredna stranka premijera Aleksandra Vučića obećala je da će osloboditi javni bilans tereta gubitaka više od 500 državnih preduzeća i da će srezati broj zaposlenih u javnom sektoru, što je zahtev iz aranžmana iz predostrožnosti koji Srbija ima sa MMF-om, da bi zemlji bila na raspolaganju kreditna linija od 1,2 milijarde dolara kako bi poduprla stanje drzavnih finansija, navodi se u tekstu "Blumberga".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track