KONTROLA: Obezbeđenje radi na crno!

Inspekcija obišla čuvare

KONTROLA: Obezbeđenje radi na crno!

InfoBiz -

Kontrola je sprovedena na 505 lokacija na teritoriji cele Srbije, a samo kod jednog poslodavca zatečena su 22 neprijavljena radnika na 11 lokacija

BEOGRAD - Svaka četvrta firma koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem veliki broj svojih radnika zapošljava bez ugovora o radu, utvrdio je Inspektorat za rad.

Inspektori su, naime, tokom kontrole obavljene od 4. do 12. aprila otkrili da od 1.263 zatečena radnika u 102 preduzeća, na crno radi čak 86 čuvara u 25 firmi.

Kontrola je sprovedena na 505 lokacija na teritoriji cele Srbije, a samo kod jednog poslodavca zatečena su 22 neprijavljena radnika na 11 lokacija. Osim što su držali neprijavljene zaposlene, poslodavci su sa 18 njih nezakonito zaključili ugovore o stručnom osposobljavanju i usavršavanju.

- Zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli 34 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 27 prekršajna naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija je donela i 61 rešenje zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu - saopštili su iz Inspektorata za rad. (S. T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track