SKUP U VAŠINGTONU: Delegacija Srbije na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke
Foto: Nebojša Mandić

Predstavljanje rezultata finansijske konsolidacije

SKUP U VAŠINGTONU: Delegacija Srbije na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke

InfoBiz -

Delegacija Srbije prisustvuje prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke koje se održava od 12. do 17. aprila u Vašingtonu, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

U delegaciji na čelu sa guvernerom NBS Jorgovankom Tabaković su predstavnici Ministarstva finansija i NBS.

Delegacija će na sastancima sa predstavnicima MMF predstaviti dosadašnje rezultate u sprovodjenju fiskalne konsolidacije, kao i realizaciju mera monetarne i finansijske politike u okviru dogovorenog ekonomskog programa, koji je podržan aktuelnim stendbaj aranžmanom.

Planirani su sastanci sa predstavnicima Svetske banke na kojima će se razgovarati o aktuelnom programu - Strateški okvir za partnerstvo za Republiku Srbiju. Prolećno zasedanje MMF i Svetske banke će biti prilika za niz bilateralnih susreta predstavnika delegacije Srbije sa investitorima, agencijama za kreditni rejting, globalnim poslovnim bankama i medjunarodnim finansijskim institucijama, navela je NBS.

Na sastancima savetodavnih komiteta biće razmatrana pitanja koja se odnose na međunarodni monetarni sistem, usporavanje privrednog rasta u zemljama u razvoju, migracije, globalne rizike i iznalaženje mera kojima bi se obezbedio stabilan monetarni sistem u svetu i time podstakao održivi razvoj.

Tokom zasedanja biće sumirani rezultati sprovodjenja reforme kvota i upravljanja u MMF koja je stupila na snagu 26. januara 2016. Realizacija te reforme, kako je objašnjeno, treba da obezbedi jačanje legitimiteta i efikasnosti MMF, a takođe, Svetska banka preduzima mere u cilju reforme načina predstavljanja zemalja članica i prezentovaće napredak koji je ostvaren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track