Banke u Srbiji izgubile dve milijarde dinara

Banke u Srbiji izgubile dve milijarde dinara

InfoBiz -
Listu najprofitabilnijih banaka predvodi Inteza sa 9,5 milijardi dinara dobiti, sledi Rajfajzen banka sa 4,9 milijardi, Unikredit je treća sa 4,5 milijardi, slede Komercijalna banka sa 3,5 milijardi i AIK banka sa 2,9 milijardi dinara

BEOGRAD - Banke u Srbiji su posle sedam godina uspešnog poslovanja u 2011. zabeležile gubitak od dve milijarde dinara i to zbog gubitka Agrobanke od 29,4 milijarde dinara, objavila je Agencija za privredne registre (APR).Registrator Registra finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu Ružica Stamenković kazala je na konferenciji za novinare da bi bez gubitaka Agrobanke bankarski sektor u Srbiji zabeležio profit od 27,4 milijarde dinara, što je za trećinu više nego u 2010. Prema njenim rečima, od 33 banke koje su u 2011. poslovale na srpskom tržištu 21 je imala dobitak, a 12 je poslovalo sa gubitkom.

Stamenkovićeva je navela da listu najprofitabilnijih banaka predvodi Inteza sa 9,5 milijardi dinara dobiti, sledi Rajfajzen banka sa 4,9 milijardi, Unikredit je treća sa 4,5 milijardi, slede Komercijalna banka sa 3,5 milijardi i AIK banka sa 2,9 milijardi dinara.

Kako je dodala, listu banaka sa najvećim gubicima predvodi Agrobanka, a slede Alfa banka sa 2,1 milijardom dinara gubitka, OTP banka imala je gubitak od 1,3 milijarde dinara, a Marfin i Vojvođanska banka po 1,2 milijarde dinara.Kumulirani gubici bankarskog sektora dostigli su 63,9 milijardi dinara, što je 89 odsto više nego u 2010. godini, kazala je Stamenkovićeva i dodala da je prvi put zabeležen gubitak veći od visine kapitala od 11,9 milijardi dinara i to kod Agrobanke.

Ona je naglasila da prema propisima banke u Srbiji ne mogu da posluju sa gubitkom koji je veći od kapitala i da moraju da ga pokriju.

Kako je istakla Stamenkovićeva, zbog nedovoljne sovlentnostii privrede i veće opreznosti banaka u 2011. je smanjena suma kredita plasiranih privredi, a banke su devet odsto novca više plasirale u kupovinu hartija od vrednosti.Drugu godinu za redom nastavljen je trend smanjenja broja zaposlenih u bankarskom sektoru, tako da je broj radnika smanjen za 2,6 odsto na 29.653, kazala je Stamenkovićeva.

Sektor osiguranja u kojem je poslovalo 27 osiguravajućih kompanija, naglasila je ona, zabeležio je u 2011. godini dobit od 558 miliona dinara.

Ta dobit je na nivou jedne trećine profita iz 2010. godine u kojoj je sektor osiguranja poslovao sa pozitivnim rezultatom od 1,9 milijardi dinara, naglasila je Stamenkovićeva.

Sa dobitkom je poslovalo 15 osiguravajući društava, dok je 12 imalo gubitak, kazala je ona i dodala da je u sektoru osiguarnja u 2011. godini povećan broj zaposlenih za 1,7 odsto na 11.208. Stabilnost poslovanja sektora osiguranja u 2011. godini je očuvana, ali tržište u Srbiji nije dovoljno razvijeno i u ovog godini se ne očekuje zosi i dodala da pad dobitio je Kumulirani gubici sektora osiguranja u 2011. godini iznosili su 1,4 milijarde dinara i ni u jednom slučaju nisu premašili visinu kapitala, pokazali su podaci Agencije za privredene registre.

Prema podacima Agencije, kompanije iz oblasti finansijskog lizinga su nakon gubitaka od 996 miliona dinara u 2010. godini oporavile poslovanje i prošlu godinu završile sa 42 miliona dinara gubitka.U APR su naveli da je u 2011. od 17 lizing kompanija u Srbiji njih 10 imalo dobit i dodali da su kumuliriani gubici iznosili su 1,8 milijardi dinara i bili do visine kapitala.

Kompanija za finansijski lizing su imale smanjenje obima poslovanja u 2011. godini zabeleživši pad prihoda za 17 odsto i pad bilansne aktive za 19 odsto, dok je broj zaposlenih smanjen za jedna procenat na 474. Brokersko-dilerska društva su prvi put zabeležila profitabilno poslovanje u 2011. godini i to zahvaljujući rezultatima Mediolanum investa koji je imao dobit od 236 miliona dinara.Profit brokersko-dilerskih društva u 2011. godini iznosio je 170 miliona dinara, a od 42 kompanije 22 su poslovale profitabilno, a 20 ih je zabeležilo gubitke. Broj zaposlenih u brokerskim kućama smanjen je za 18,7 odsto na 305 radnika, a tokom 2011. zatvoreno je devet brokerskih kuća.

Prema podacima APR, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima zabeležila su dobit od 11 miliona dinara u 2011. godini i prvi put iskazala pozitivan finansijski rezultat.Društva za upravljanje investicionim fondovima imals su 72 miliona dinara gubitka u 2011. godini, što je 39 odsto manje nego u 2010. godnii, a od sedam društava profitabilno su poslovala dva.

Godišnje izveštaje o poslovanju Agenciji za privredne registre dostavili su i fondovi za razvoj Srbije i Vojvodine, Fond za finansiranje povećanja zaposlenosti u privredno nedovoljno razvijenim i izrazito emigracionim područjima i Fond federacije za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina.Ti fondovi, kazako su istakli u APR. završili su 2011. godinu sa gubitkom od 3,7 milijardi dinara, i to najviše zbog gubitaka Fonda za razvoje Srbije od 3,8 milijardi dinara. Fond za razvoj Vojvodine poslovao je pozitivno, kazali su APR.Broj zaposlenih u fondovima povećan je za 9,4 odsto na 105 radnika, na kraju 2011. godine, kazali su u APR.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track