Vujović: Čak i uz izbore deficit četiri puta manji
Foto: Beta

Ministar zadovoljan fiskalnim stanjem

Vujović: Čak i uz izbore deficit četiri puta manji

InfoBiz -
Deficit centralne države za prvi kvartal umesto planirane 62 milijarde iznosio je 8,9 milijardi dinara, kaže prvi čovek finansija

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović poručio je juče da je i uz trošak za izbore deficit centralne države četiri puta manji od planiranog. Ministar je takođe poručio da izborni proces neće odložiti predviđene isplate i projekte u zemlji, ali i da će novu vladu sačekati pitanje o poskupljenju struje.

- Fiskalni rezultati u prva tri meseca već su bolji od planiranih - izjavio je Vujović i dodao da je deficit centralne države za prvi kvartal, uprkos neplaniranim troškovima, uključujući i troškove za vanredne izbore, umesto planirane 62 milijarde, iznosio 8,9 milijardi dinara. On je na konferenciji „Podsticaj za najbolje finansijske direktore - Planiranje za rast“ rekao da, kad je reč o deficitu opšte države, očekuje da će u prva tri meseca on iznositi oko 15 milijardi dinara, a da je na godišnjem nivou planirano da bude 160 milijardi dinara. On je naveo i da je javni dug smanjen za 331 milion evra, ali je od toga 316 miliona smanjenje zbog kursnih razlika.- Plate i penzije će rasti čim se stvore uslovi, ali ni dana pre - rekao je ministar, poručivši i da država neće više subvencionisati „propale firme“, već će samo „pomagati mlade i uspešne“.

- Država više neće pokrivati rupe onima koji 15 ili 20 godina ne žele da shvate da njihov biznis više ne postoji i da treba da izađemo iz udobnog, ali promašenog sistema u kome se misli da država treba da radi sve ono što oni ne mogu - naglasio je Vujović, koji je na pitanje da li će i ove godine biti odlaganja predviđenog poskupljenja struje, odgovorio da to nije pitanje za njega pošto prvo mora EPS da predloži povećanje cene, da se izjasni Agencija za energetiku i Vlada da donese odluku.- Prema tome, kad se nova vlada bude formirala, to će biti pravo pitanje - rekao je Vujović.Na pitanje da li će izbori usporiti isplatu otpremnina, ministar je kazao da to nema veze sa izborima pošto je reč o jednokratnim isplatama, naglasivši da su obezbeđene pare za tu namenu i da je njihov iznos više nego dovoljan. Na konstataciju novinara da gotovo da nije ni počelo otpuštanje u javnom sektoru zbog malog broja otpremnina, ministar je rekao da je to u nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje vodi Kori Udovički.Vujović je podsetio da je Ministarstvo privrede proglasilo 2016. za godinu preduzetništva, kao i da postoji čitav niz stimulativnih mera za podržavanje malog biznisa.

Narodna banka SrbijeSAVIĆ: INFLACIJA NAM JE U KOMFORNOJ ZONIPredsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić izjavio je juče da su inflaciona očekivanja u Srbiji usidrena na niskom nivou, što, kako je primetio, daje razlog za zaključak da je monetarna politika bila uspešna.- Inflacija u Srbiji se nalazi u komfornoj zoni na nivou od 1,5 do dva odsto, a inflaciona očekivanja poslovnog i finansijskog sektora su u sledeće dve godine usidredna na nivou od 3-3,5 odsto - rekao je Savić i dodao da je intenzivnim intervencijama centralne banke na kupovini i prodaji deviza od oktobra 2012. godine ispunjen i zahtev privrede da se fluktuacije kursa stabilizuju, da dnevne oscilacije budu manje, ali da ne ugrožavaju trend depresijacije kursa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track