CVETA ŠVERC: Popijemo oko 60 miliona litara brlje
Foto: Thinkstock

Prodaja alkoholnih pića

CVETA ŠVERC: Popijemo oko 60 miliona litara brlje

InfoBiz -
Nelegalno se najviše prodaju rakija, vino, viski i liker, i to u restoranima, kafićima, kafanama i na pijacama širom Srbije

BEOGRAD - Na tržištu Srbije godišnje se, prema procenama, ilegalno proda između 50 i 60 miliona litara domaće rakije, što je čak 10 puta više od legalnog prometa, rekao je Predrag Amidžić, predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića.- U 2014. ukupan legalan promet alkoholnih pića u Srbiji je iznosio 47 miliona litara. Od te količine pet do šest miliona bile su domaće rakije, a prema nezvaničnim podacima 10 puta veća količina se proda ilegalno - rekao je Amidžić na okruglom stolu „Siva ekonomija u oblasti alkoholnih pića“.

Bez kontrole... Državu najviše bole akcize
Bez kontrole... Državu najviše bole akcize

Prodaja nelegalne žestine cveta u restoranima, kafićima, kafanama i na pijacama, a osim domaće rakije, ispod tezge nude se sve vrste alkohola, a najviše viski, skuplji brendi i likeri.- Od 1.260 kontrola u prodavnicama alkoholnih pića, dva odsto radnji nije imalo dokaz o poreklu robe. U poslednje tri godine tržišna inspekcija je zaplenila 160.000 litara falsifikovanog pića. Najveći problem je u ugostiteljstvu i van regularnih objekata, ali njih kontroliše Poreska uprava, koja nema dovoljno inspektora - kaže Goran Macura, načelnik Odeljenja za opšti nadzor u Ministarstvu trgovine.U 223 kontrole ugostiteljskih objekata Poreska uprava je u 2015. zaplenila 107 litara nelegalnog alkohola.- U poljoprivrednim domaćinstvima su, na osnovu prijava, zaplenjena 951,72 litra alkoholnog pića, od čega 440 litara etil-alkohola. Oduzeto je i 650 litara ilegalnog vina - istakao je Ljubiša Perić iz Poreske uprave. Marko Ćirković iz Uprave carina istakao je da su potrebne rigoroznije kazne za švercere.- Svako ima pravo da u zemlju unese robu za lične potrebe vrednu do 100 evra. Ne postoji zakon koji bi sprečio nekoga da 100 puta pređe granicu i svaki put prenese dozvoljenu količinu - istakao je Ćirković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja