MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: U Srbiji tek svaki 5. mladi čovek vlasnik firme
Foto: Tanjug Rade Prelić

Privredna komora Srbije

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: U Srbiji tek svaki 5. mladi čovek vlasnik firme

InfoBiz -
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da Srbiji nedostaje preduzetnički duh i da je tek svaki peti mladi čovek vlasnik kompanije, firme ili preduzetničke radnje.

"Mladih privrednica ima tri puta manje nego privrednika", rekla je ona na otvaranju Studentskog poslovnog foruma u Privrednoj komori Srbije istakla da to može da se promeni zajedničkim radom.

Mihajlović je navela da je nezaposlenost mladih u Srbiji prema poslednjim podacima iznosila 39 odsto i da je zapošljavanje te kategorije jedan od prioriteta Vlade.Ona je istakla da mladi u Srbiji počinju sopstveni posao tek oko 35. godine, dok u Evropi to rade u kasnim dvadesetim godinama.Mihajlović je rekla da je stopa nezaposlenosti za godinu dana sa 28 odsto smanjena na 17,5 odsto, kao i da su u Srbiji otvorene kompanije koje zapošljavaju 13.000 ljudi, od čega 65 odsto mladih.Istakla je da je za povećanje zaposlenosti mladih potrebno menjati obrazovni sistem i pozvala mlade da ostanu da rade u Srbiji.

"Važno da mladi ostanu ovde. Obrazujte se u inostranstvu, ali se vratite da radite ovde", naglasila je Mihajlović.Ona je pozvala mlade da iznesu svoje predloge šta bi država trebalo da uradi kako bi se povećala njihovu zaposlenost.Mihajlović je podsetila i da je ova godina proglašena za godinu preduzetništva, i naglasila da je od 16 milijardi dinara, koliko je namenjeno u tu svrhu, 70 odsto opredeljeno za mlade.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da se u Srbiji oko 150.000 mladih, od 15 do 24 godina, niti školuje, niti rade.On je naglasio da je potrebno promeniti odnos politike prema preduzetništvu, kao i da je neophodan dijalog države, privrede i mladih.Prema rečima Čadeža, Srbija je ispod proseka u odnosu na EU kada je reč o spremnosti mladih za preduzetništvo.Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je rekao se na evidenciji te službe trenutno nalazi 186.000 mladih između 15 i 30 godina, što je 5,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.On je dodao da 62 odsto mladih na evidenciji NSZ nema radno iskustvo i ocenio da treba naći prostora za obuke i edukaciju.

"U 2016. godini NSZ će za aktivne mere zapošljavanja izdvojiti 2,8 milijardi dinara i oni će u velikoj meri biti namenjeni mladima", rekao je on.Martinović je istakao i da 50 odsto mladih na posao čeka duže od godinu dana.Studentski privredni forum biće održan danas i sutra u Privrednoj komori Srbije (PKS), a na skupu učestvuje više od 200 studenata i preduzetnici.Na dvodnevnom seminaru studenti će dobiti korisne savete koji će im pomoći da bolje shvate kako funkcioniše privreda i kako da ostvare poslovne ideje, naveli su organizatori.Studenski privredni forum organizuje CEDEM u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja i PKS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja