SKANDALOZNO: Dimničari nezakonito uzeli Beograđanima osam miliona evra!
Foto: Profimedia

Građani u kandžama monopola nad odžacima

SKANDALOZNO: Dimničari nezakonito uzeli Beograđanima osam miliona evra!

InfoBiz -
Grad Beograd pet godina ne raspisuje tender za izbor pružaoca dimničarskih usluga, već taj posao poverava privatnoj firmi „Dimničar“. Time je prekršen Zakon o komunalnim delatnostima, povređena konkurencija, a korisnici plaćaju monopolsku cenu

BEOGRAD - Beogradske vlasti već pet godina dozvoljavaju privatnoj firmi „Dimničar“ da nezakonito pruža odžačarske usluge na teritoriji prestonice, zahvaljući čemu to preduzeće godišnje od Beograđana inkasira oko 200 miliona dinara, odnosno oko osam miliona evra za pet godina.Naime, iako je 2011. stupio na snagu novi Zakon o komunalnim delatnostima, koji propisuje obavezno raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg pružaoca dimničarskih usluga, Skupština Beograda to nikad nije učinila. Tako Beograd ove usluge bez javne nabavke poverava „Dimničaru“, koji na taj način već 17 godina praktično drži monopol nad dimničaskom delatnošću u glavnom gradu.Rade po ugovoru iz ’89.Skupština Beograda je još 1989. godine sklopila ugovor sa u to vreme društvenim preduzećem „Dimničar“, koje je u međuvremenu reorganizovano u privatno akcionarsko društvo za održavanje dimovodnih i ložnih uređaja. Rešenjem o poveravanju ove delatnosti nije određen rok do kad će „Dimničar“ obavljati taj posao. Grad od tada nijednom nije raspisao javni poziv za nabavku pružaoca dimničarskih usluga, čime je prekršeno i jedno od osnovnih načela Zakona o komunalnim delatnostima da jedinica lokalne samouprave mora da obezbedi konkurenciju u obavljanju delatnosti.Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija navodi da su, osim povrede konkurencije, oštećeni i sami građani koju ovu uslugu plaćaju.

Naplata kroz „Infostan“

- Da je bilo tendera, sigurno bi došlo do niže cene usluge. Oštećuju građane zbog nekih ličnih interesa. Čak i da postoji samo jedna zainteresovana firma, oni su dužni da sprovedu nabavku, pa da pregovaraju - ističe Dobrašinović za Kurir.Prema dostupnim podacima, „Dimničar“ održava oko 136.000 odžaka u prestonici, a trenutno zapošljava 71 radnika. Građani njihove usluge plaćaju kroz sistem objedinjene naplate, odnosno mesečno preko „Infostana“, i cena je 1,38 dinara po kvadratu stana. Iz preduzeća „Dimničar“ nisu želeli da odgovore na pitanje po kom kriterijumu je njihovo preduzeće izabrano za obavljanje komunalne delatnosti.

Reon Dimničara

POVERENE OPŠTINE - Voždovac - Vračar - Zvezdara - Zemun - Novi Beograd- Palilula- Rakovica- Savski venac- Stari grad- ČukaricaOPŠTINE U KOJIMA IM ZA RAD TREBA SAGLASNOST GRADA- Barajevo- Grocka- Lazarevac- Mladenovac- Obrenovac- Sopot

Skupština BeogradaKRŠE ZAKON JER NEMAJU MERILAIz Skupštine Beograda potvrđuju da ne rade u skladu sa zakonom, ali se pravdaju da još od 2011. čekaju podzakonski akt koji bi im to omogućio.- Da bi se poveravanje delatnosti moglo sprovesti na način propisan zakonom, Grad Beograd mora prethodno izvršiti odgovarajuću analizu potreba u ovoj oblasti i pripremiti čitav niz akata koji prethode poveravanju. Za adekvatnu pripremu ovih akata očekujemo donošenje podzakonskog akta u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima koji treba da odredi merila za obavljanje komunalnih delatnosti - navode iz gradskog Sekretarijata za komunalne i stambene poslove. Ministarstvo građevine nije odgovorilo Kuriru o kakvom podzakonskom aktu je reč.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja