ODSEK ZA VISOKOTEHNOLOŠKI KRIMINAL: Krađa podataka s kartica u Srbiji nije masovna

Meta uglavnom stranci

ODSEK ZA VISOKOTEHNOLOŠKI KRIMINAL: Krađa podataka s kartica u Srbiji nije masovna

InfoBiz -
Šef Odseka za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Vladimir Urošević izjavio je povodom navodne krađe podataka s platnih kartica u lancu hotela Hajat, da je masovnih zloupotreba bilo u svetu, ali da u Srbiji nije primećena masovnost takvih slučajeva.

"Veliki sistemi banaka, procesorskih kuća i prodajna mesta, kao što su hoteli restorani, u takvim slučajevima može da dođe do masovnih zloputreba platnih kartica. Toga je bilo u svetu, mada u Srbiji nismo primetili da takvih slučajeva ima masovno", rekao je Urošević, ne sporeći, međutim, da je primećeno da je na našoj teritoriji bilo zloupotreba platnih kartica, pogotovu stranih državljana.

"Imali smo slučaj gde su troje naših državljana bili članovi hakerskog foruma koji je i zaplenjen od strane FBI i Europola, a u saradnji sa 16 država, uključujući i Srbiju.

Jedan od tih članova je nabavljao elektronske podatke o platnim karticama i prepordavao organizovanoj kriminalnoj grupi koja je na teritoriji Beograda, koristeći te podatke, kupovala skupocenu robu, plaćala usluge", naveo je on.

Faksifikovanje, ali i zloupotreba platnih kartica i u elektronskom obliku, kako je navedeno da je bio slučaj u lancu hotela Hajat, kazao je on, spada u krivično delo za koje su zaprećene zatvorske kazne.

"Ipak, to je danas delo koje se češće javlja, jer se kartice više koriste kao sredstvo plaćanja na internetu, a tu može doći i do zloupotreba. Džeparoši su prisutni i u virtuelnom svetu, kao i u realnom, oni vrebaju oprilike, ali građani moraju i toga da budu svesni, da prate uputstva na sajtu banka i savete za rukovanje platnim karticama kojih na internetu ima mnogo", rekao je Urošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track