USPS: Penzioneri traže da anketni odbor preispita poslovanje PIO fonda
Foto: Nebojša Mandić

Da se sazna istina o tome da li je bilo zloupotreba

USPS: Penzioneri traže da anketni odbor preispita poslovanje PIO fonda

InfoBiz -
BEOGRAD - Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) saopštilo je danas da od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković zatražilo da podrži formiranje anketnog odbora koji bi ispitao da li je prethodnih godina bilo protivzakonitog trošenja sredstava PIO Fonda.

Kako se navodi, penzioneri traže da se anketni odbor Skupštine Srbije formira sa zadatkom da utvrdi da li je u proteklih 25 godina bilo nenamenskog trošenja sredstava PIO Fonda, da li je bilo prekoračenja ili zloupotreba ovlašćenja rukovodilaca tog fonda, kao i da li je bilo elemenata organizovanog kriminala.

Dodaje se da se traži da se utvrdi i tačan popis sadašnje imovine PIO fonda, imovine koja je otuđena i šta je sve finansirano sredstvima tog fonda, kao i da li se radi i dokle se stiglo sa reformom penzionog sistema.

"USPS smatra da jedino formiranjem anketnog odbora u Skupštini može da se sazna prava istina o tome da li je bilo zloupotreba u PIO Fondu", piše u saopštenju.

Naglašava se da postoje osnovane sumnje da je grad Beograd koristio sredstva PIO fonda za gradnju kapitalnih objekata kao što su Sava centar, Gazela i drugi objekti, s tim da ta sredstva nisu vraćena.

"Osim izgradnje kapitalnih objekata, postoje indicije da su pojedinci koristili sredstva za kupovinu cigareta i preprodaju istih za vreme bombardovanja, po trafikama širom Srbije, kao i da su uzimane otpremnine u iznosima i do 20.000 tadašnjih nemačkih maraka, navodno zbog smanjenja broja zaposlenih u Fondu PIO, bez prava zaposlenja u državnoj upravi, a zatim se zapošljavali, čak i na istim radnim mestima", dodaje se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track