ODRŽANA AMG KONFERENCIJA: 3 faktora bitna za budućnost poljoprivrede Srbije
Foto: Zorana Jevtić

Podsticaji i potencijali

ODRŽANA AMG KONFERENCIJA: 3 faktora bitna za budućnost poljoprivrede Srbije

InfoBiz -
Magazini Newsweek i National geographic danas su u hotelu Crowne Plaza, sa početkom u 11 časova, organizovali konferenciju pod nazivom “Da li je poljoprivreda šansa Srbije”.
1 / 15 Foto: Zorana Jevitć

Na konferenciji je bilo reči o trenutnim dešavanjima u srpskoj poljoprivredi i njenim potencijalima.

Na početku skupa direktor Global Seed Saša Vitošević, koji je bio i moderator konferencije, objasnio je da se konkurentnost naše poljoprivrede mora posmatrati kroz više faktora. Kao jedan od njih, on je naveo sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, EU i zemljama CEFTA.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Drugi bitan faktor su podsticaji koje daje država, dok je, kao jednu od važnijih stavki, Vitošević naveo i primene novih znanja i tehnologija.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Treći bitan faktor je monetarna politika, a kamatne stope u Srbiji su od 5 do 9 odsto, dok su u EU oko 3 odsto, pa se postavlja pitanje kako možemo da budemo konkurentni u takvoj situaciji", objasnio je on i dodao da bitan faktor predstavlja i kurs dinara koji je nerealan.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Teme konferencije su:

- Konkuretnost poljoprivrede Srbije u kontekstu evropskih integracija i primene sporazuma o slobodnoj trgovine i to: SSP, Sporazuma sa Ruskom Federacijom i CEFTA sporazumom.

- Politika podsticaja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji i realizacija usvojene Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije 2014-2024 godina

- Transfer znanja u poljoprivredi i dostupnost novih tehnologija u cilju jačanja konkuretnosti

Učesnici i govornici na konferenciji, pored Saše Vitoševića, bili su i Ivan Kostić (Delta agrar), Miladin Ševarlić (Društvo agrarnih ekonomista), Radovan Pejanović (Vojvođanski klaster organske poljoprivrede) i Goran Borčak (Victoria group).

Radovan Marković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track