DAČIĆ OPTIMISTA PRED VUČIĆEVU POSETU MOSKVI: Realno je očekivati rast ruskih investicija
Foto: Dado Đilas

Pripreme za put u Rusiju

DAČIĆ OPTIMISTA PRED VUČIĆEVU POSETU MOSKVI: Realno je očekivati rast ruskih investicija

InfoBiz -
Ministar spoljnih poslova je izrazio očekivanje da će, pored već tradicionalnog izvoza poljoprivrednih proizvoda i građevinskih usluga, biti iskorišćene i druge mogućnosti koje nudi srpska privreda

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je realno očekivati da će u naredom periodu biti zabeležen ne samo rast ruskih investicija, već i rast srpskog izvoza.

Dačić je, u obraćanju na zasedanju Radne grupe za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje i usavršavanje mehanizma trgovine Srbije i Rusije, izrazio očekivanje da će, pored već tradicionalnog izvoza poljoprivrednih proizvoda i građevinskih usluga, biti iskorišćene i druge mogućnosti koje nudi srpska privreda.

"Svi znate da Srbija pridaje izuzetan značaj sveukupnoj saradnji sa Ruskom Federacijom, ne samo u političkom, nego i u smislu privredne saradnje i da smo zainteresovani za što snažnije prisustvo ruskih firmi i kapitala na našem tržištu", istakao je Dačić.

Nikolić, Putin i Vučić, Foto: Dado Đilas
Nikolić, Putin i Vučić, Foto: Dado Đilas

On je podvukao da Vlada Srbije podržava nastavak svih institucionalnih kontakata sa Rusijom koji za cilj ima jačanje sveukupnih veza u čemu, kako je ukazao, značajnu ulogu ima Međuvladin komitet za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju.

Dačić je pozdravio rad Radne grupe u želji da, kako je rekao, doprinese pripremama za predstojeće 14. zasedanje srpsko-ruskog mešovitog komiteta, a sve u funkciji što bolje organizacije i rezultata predstojeće posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Rusiji.

Kako je najavio, sednica Mešovitog komiteta bi trebalo da bude održana između 21. do 23. oktobra u Beogradu, nakon čega bi bila realizovana poseta premijera Vučića Moskvi uz učešće ministara i privrednika jer se, kako je istakao, očekuje da ta poseta bude veoma značajna i veoma dobra.

Aleksandar Čepurin, Foto: FoNet
Aleksandar Čepurin, Foto: FoNet

"Počeli smo pripreme za posetu, a ona mora da bude ispunjena sadržajem, što vi treba da pripremite", rekao je Dačić učesnicima zasedanja Radne grupe, kojem je prisustvovao i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Dačić je ukazao da je Ruska Federacija strateški politički, ekonomski i jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. "Naglašavam da su veoma dobri politički odnosi omogućili stabilnu osnovu za unapređenje sveukupne saradnje i time i doprineli da Rusija bude među našim najznačajnijim privrednim partnerima, i kao izvozna destinacija za srpske robe, i kao strani investitor", rekao je Dačić.

Podsetio je da je ukupan obim rusko-srpske robne razmene 2014. godine dostigao dve i po milijarde evra, a da je u prvih sedam meseci 2015. godine, i pored aktuelnih svetskih dešavanja koja su negativno uticala na međunarodne trgovinske odnose, dostigla 1,3 milijarde evra.

"Cilj nam je da ona bude još veća i mislim da taj cilj treba svi zajedno da postavimo ispred sebe", zaključio je šef srpske diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja