NEIZDAVANJE FISKALNIH RAČUNA: Opljačkali državu za 1,4 milijarde
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Zašto je važno poštovanje zakona o prometu

NEIZDAVANJE FISKALNIH RAČUNA: Opljačkali državu za 1,4 milijarde

InfoBiz -
Propušteno novcem koji se godišnje utaji zbog neizdavanja fiskalnih računa država bi mogla da izgradi nove škole i vrtiće, stotine kilometara puteva i da obezbedi više od milijardu obroka za narodne kuhinje

BEOGRAD - Zbog neizdavanja fiskalnih računa država svake godine izgubio oko 1,4 milijarde evra, pokazuje računica analitičara. Ovim novcem moglo bi da se izgradi stotine kilometara puteva, škola i vrtića ili da se pripremi više od milijardu obroka u narodnim kuhinjama...Podatak da je državna kasa oštećena za 1,4 milijarde evra najviše bi trebalo da zabrine građane, koji u utaji pomažu trgovcima jer ne traže račune. A baš ti građani najviše gube jer je manje novca za lekare, profesore, najsiromašnije, invalide, bolesne...Procene govore da 30-60 odsto trgovaca ne izdaje račune, a kontrola ekipe Kurira na terenu pokazala je da je bliža istini procena od 60 odsto jer nam četiri od sedam radnji u koje smo ušli nisu dale račun.PekareEkonomista Dragan Radović tvrdi da je šteta zbog neizdavanja fiskalnih računa 1,4 milijarde evra. Do tog iznosa dolazi na osnovu procene da se godišnje bez računa proda roba i usluge vredne više od deset milijardi evra. Kada se na to obračuna PDV, dobija se da je budžet „kratak“ za 1,4 milijarde.On kaže da pekare svaki drugi hleb prodaju bez računa, a restorani samo na velikim proslavama utaje oko 20 miliona evra, odnosno da po svadbi država gubi od 1.000 do 1.500.- Celo ugostiteljstvo i turizam odnesu 300 miliona evra. Takođe, 100.000 ljudi umre godišnje, a trošak pogrebnih usluga je oko 1.000 evra, što je 100 miliona evra prometa. Od toga je čak 80 odsto bez fiskalnih računa - navodi on. Drugim rečima, 80 miliona evra praktično je bez evidencije, a time i osam miliona evra PDV.Manji prihodiPoreski stručnjak Đerđ Pap kaže za Kurir da država neizdavanjem fiskalnih kasa gubi PDV, ali moguće je i porez na dobit i dohodak građana.Neprijavljeni promet može da ima dva oblika. Jedan je ako vlasnik radnje kupi robu na crno i proda je na crno, bez davanja fiskalnih računa. Drugi je ako kupi robu legalno, ali je proda bez izdavanja računa. U drugom slučaju povećavaju se rashodi, smanjuju prihodi, pa je i dobit manja, što znači manji porez na dobit i dohodak - kaže Pap.

ReakcijaPOSLE KONTROLE KURIRA STIGLA I INSPEKCIJAPoreska uprava saopštila je juče da je neposredno po objavi teksta u Kuriru o trgovcima koji nam nisu izdali fiskalne račune poslala vanrednu terensku kontrolu da utvrdi eventualne nepravilnosti. Rezultate nisu mogli da saopšte, a odgovor na pitanje koliko je država oštećena zbog neizdavanja fiskalnih računa nisu imali.- Do 31. jula obavili smo 6.051 kontrolu i u 30 odsto slučajeva utvrđene su nepravilnosti - dodaju u PU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja