UMESTO UPRAVE ZA AGRARNA PLAĆANJA: Srbija dobija poljoprivrednu banku
Foto: Fonet

Podrška države

UMESTO UPRAVE ZA AGRARNA PLAĆANJA: Srbija dobija poljoprivrednu banku

InfoBiz -
Uprava za agrarna plaćanja će postepeno biti pretvorena u Poljoprivrednu banku Srbije

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je da će Uprava za agrarna plaćanja postepeno biti pretvorena u Poljoprivrednu banku Srbije

Sada je neophodno da u njoj budu zaposlena 103 stručnjaka, a ukupno će biti potrebno 530 zaposlenih. Centrala Uprave za agrarna plaćanja će biti prebačena iz Šapca u Beograd, zato što ta uprava postepeno treba da preraste u Poljoprivrednu banku, rekla je ministarka na skupštinskom odboru za poljoprivredu.

Ona je ukazala da to premeštanje ne znači da se po svaku cenu iz unutrašnjosti prebacuju institucije u glavni grad, već da je to, u ovom slučaju, neophodno zbog osnivanja banke i zato što je tako dogovoreno sa evropskim institucijama, koje finansijski podržavaju projekat.

Centrala te banke će biti u Beogradu, a njene filijale širom Srbije, najavila je ministarka.

Odgovarajajući na pitanja opozicionih stranaka o protivgradnoj zaštiti i štetama koje su ove godine pretrpeli poljoprivredni proizvođači u pojedinim opštinama u Srbiji zbog grada, Bogosavljević-Bošković je istakla da ona zbog toga ne prebacuje odgovornost ni na koga, ali da protivgradna zaštita nije samo u nadležnosti tog ministarstva.

Po sadašnjim zakonskim procedurama sistem protivgradne zaštite je u nadležnosti više instituacija i to nije efikasno, zato će izmenama zakona ta nadležnost biti prebačena Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kazala je Bogosavljević-Bošković.

"Ne smatram sebe krivljom od ostalih u sistemu i ne treba da prebacujemo krivicu jedni na druge, ali treba da izvučemo pouke iz toga i da napravimo efikasni sistem odbrane od grada," istakla je ministarka i naglasila da treba naći način da se pomogne poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu.

Razgovarali smo sa njima i onima koji su pretrpeli najveću štetu dražava će pomoći, poručila je ona i dodala da su procene štete koja ja nastala zbog grada završene, ali da još nisu obrađeni svi podaci.

Ona je navela da u opštini Ivanjica utvrđeno da su velike štete, od 70 do 100 odsto, zahvatile zemljište površine 90 hektara.

"Za njih će držva naći rešenje i pomoći će im," poručila je ministarka.

Ona je ponovo pozvala poljoprivrednike da osiguraju svoje poljoprivredno zamljište, kao i da naprave mreže za odbranu od grada, ali i dodala da se poljoprivrednici češto žale na osiguravajuće kuće sa kojima sklope ugovore o osiguranju i da ti problemi nastaju zbog neupućenosti poljoprivrednika.

Ona je istakla da će zato najverovatnije biti oformljena posebna radna grupa, sastavljena od nadležnih državnih institucija i ministarstava, kao i od predstavnika poljoprivrednika, koja će im pomoći da izaberu najbolju ponudu na tržištu osiguranja.

"Svi treba podjednako da budemo odgovorni da se ovakve štete ne bi ponavljale" naglasila je ministarka i poručila da su poljoprivreda i ekologija oblasti koje najmanje treba da budu predmet političkih prepucavanja.

Bogosavljević-Bošković je ukazala da na terenu ima dosta problema i zloupotreba po pitanju zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, istakavši da su ta pitanja u nadležnosti lokalnih samouprava i založila se da to ministarstvo dobije nadleženost da izdaje makar trećnu tih dozvola, kao što je to na primer slučaj u Mađarskoj, da ne bi dolazilo do zloupotreba.

Ministarka je istakla i da ima dosta zainteresovanih investitora iz Kine koji žele da investiraju u poljopriveredu u Srbiji, kao i koji žele da kupuju meso iz Srbije za kinesko tržište.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za veterinu Dejan Bugarski je naglasio da je nekoliko delegacija kinaskih privrednika iskazalo zainteresovanost sa saradnju sa Srbijom u oblasti poljoprivrede, posebno za kupovinu jagnjećeg i junećeg mesa.

Oni su pregladali i naše sertifikate iz tog domena i želeli smo da ih odvedemo da posete krajeve Srbije gde je razvijeno ovčarstvo, ali do posete nikada nije došlo jer su oni to otkazivali, kazao je Bugarski.

"Kineski poslovni ljudi jesu zainteresovani za tu saradnju, ali kada su u pitanju njihovi državni organi, to baš i ne može da se kaže," rekao je Bugarski i ukazao da je za konkretizaciju saradnje sa kineskim partnerima izuzetno važna i neophodna politička podrška obeju država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track