MEDVEDEV: Razgovarali smo sa Srbijom o Turskom toku, pa nismo samo pili šljivovicu!
Foto: Reuters

Potpredsednik Gasproma

MEDVEDEV: Razgovarali smo sa Srbijom o Turskom toku, pa nismo samo pili šljivovicu!

InfoBiz -
Odgovarajući na pitanje zbog čega je tačka predaje gasa na granici Turske i Grčke bolja od granice s Ukrajinom, Medvedev je rekao da je ona bliže tržištu

MOSKVA - Gasprom je razgovarao sa Srbijom o produžetku gasovoda Turski tok, rekao je zamenik predsednika upravnog obora kompanije Aleksandar Medvedev.

"A šta vi mislite da smo mi tamo samo pili šljivovicu?", rekao je on odgovarajući na novinarsko pitanje da li je kompanija u Srbiji vodila pregovore o produžetku Turskog toka. Medvedev je dodao da kompanija s evropskim potrošačima ne vodi pregovore o promeni tačke predaje gasa, preneo je Tas.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je tačka predaje gasa na granici Turske i Grčke bolja od granice s Ukrajinom, Medvedev je rekao da je ona "bliže tržištu". Gasprom je uveren da nikakvih rizika za izgradnju prve grane Turskog toka nema i neće biti, kazao je on na brifingu.

"Nikakvih sumnji ovde nema", rekao je Medvedev i podsetio da će prva grana gas isporučivati u Tursku. On je dodao da orijentaciona vrednost prve grane gasovoda može da bude 3,3 milijarde evra. Ta cifra je orijentaciona i izračunata je na osnovu vrednosti gasovoda Južni tok, koji je predviđao izgradnju cevovoda do Bugarske.

Kako je Tas ranije javio, početkom maja Gasprom je dao nalog da se počne sa radovima na izgradnji gasovoda Turski tok. Izvođač radova je čekao tu instrukciju od 1. decembra 2014. godine kada je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio da Rusija odustaje od realizacije projekta Južni tok i pristupa realizaciji Turskog toka.

Za razliku od Južnog toka, koji je predviđao izgradnju obimne infrastrukture u Evropi, projekat Turski tok je ograničen na izgradnju cevovoda po dnu Crnog mora i i gasno čvorište na granice Turske i Grčke. Ostalu infrastrukturu evropski klijenti Gasproma će morati da izgrade sami.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track