Skup privrednika težak 10 milijardi evra
Foto: Aleksandar Jovanović

Saradnja Privredne komore Srbije i Kosova

Skup privrednika težak 10 milijardi evra

InfoBiz -
Boljitak Lideri najjačih firmi u regionu izložili iskustva, probleme i planove u poslovanju. Sertić: Ako ne sarađujemo u regionu, kako ćemo u Evropi i šire

GRAČANICA - Više od 70 srpskih i kosmetskih firmi, vrednih više od šest milijardi evra i s prometom od deset milijardi evra, juče je poručilo političarima da je potrebno da im samo malo odškrinu vrata, a oni će uraditi ostalo. Privrednici su se prvi put sastali da razgovaraju o saradnji u Gračanici na Kosovu i Metohiji.Sastanak su organizovale Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosmeta, a na skupu je potpisan i memorandum o razmeni predstavnika dve komore. Skupu su prisustvovali Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“, Petar Matijević, vlasnik IM „Matijević“, Andrej Jovanović „Moji brendovi“, Miroljub Aleksić, vlasnik „Alko grupe“, i drugi privrednici iz Srbije. S albanske strane tu je bila i „Ekskluziv grupa“ Gazmenda Abrašija.

Vlada Srbije, prema rečima Željka Sertića, ministra privrede, podržava ovakvu saradnju jer je to budućnost regiona.- Ako ne možemo da sarađujemo u regionu, kako ćemo u Evropi i šire. Tehničke probleme privrednika rešavamo već dve godine, ali ovo je novi impuls. Mislim da ove firme imaju o čemu da razgovaraju i da mogu da otvore nova radna mesta - naveo je ministar.Marko Čadež, predsednik PKS, rekao je da ne vredi priča da treba da sarađujemo.- Stalno se priča, ali nedostaju nam konkretni koraci, pa je zato ovaj skup bio potreban. Broj kompanija govori da je ideja bila dobra - dodao je on.Safet Grdžalija, predsednik Privredne komore Kosova, rekao je da je dobra poruka i to što su se privrednici okupili na Dan pobede.- Ovo je poruka da se okrećemo budućnosti, da ekonomski sarađujemo. To mi nismo prvi uradili, već Evropa, koja je imala slične probleme kao mi - istakao je on.

Utisci privrednikaPOLITIKA DA ODŠKRINE VRATA, OSTALO JE NA NAMAMIODRAG KOSTIĆ„MK GRUPA“Nikad nisam prestajao da radim na KiM. Međutim, privrednici ne mogu da reše probleme koji ih usporavaju, kao što je, na primer, čekanje kamiona na granici. To moraju da urade političari.GAZMEND ABRAŠI „EKSKLUZIV GRUPA“Privrednici sa obe strane mogu da poprave i političke odnose. Nije problem ako imamo loše odnose s Argentinom, ali moramo da imamo dobre odnose sa susednim zemljama.PETAR MATIJEVIĆIM „MATIJEVIĆ“Da ne bi bilo više partizanske trgovine, moramo da legalizujemo saradnju. Politika treba samo malo da nam odškrine vrata, a mi privrednici ćemo uraditi sve ostalo što treba.MIROLJUB ALEKSIĆ„ALKO GRUPA“Ja sam možda i najveći isporučilac robe na KiM. Država mora da bude fleksibilna jer je to tržište odlično za nas. Prodaju robe možemo da povećamo za oko pola milijarde evra godišnje.ANDREJ JOVANOVIĆ„MOJI BRENDOVI“Glupo je što smo tako blizu ovog tržišta, a što to ne iskoristimo. Tehničke stvari - kao što su razni sertifikati za robu, transport - otežavaju plasman naše robe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track