MUTNO: Lider u regionu švercovao 439 tona auto-gasa
Foto: Thinkstock

Carinici zatvorili skladište „Eurogasa“

MUTNO: Lider u regionu švercovao 439 tona auto-gasa

InfoBiz -
U rezervoarima kompanije u Padinskoj skeli otkriven neocarinjen i nemarkiran tečni naftni gas vredan oko 136.000 dolara

BEOGRAD - U skladištu firme „Eurogas“, koja posluje u sastavu kompanije „Lajon grup sistem“ iz Subotice, lidera u prometu goriva u regionu, otkriveno je 439 tona tečnog naftnog gasa (TNG) bez ikakve dokumentacije, saznaje Kurir.Vrednost neocarinjenog gasa je oko 136.000 dolara, a da je bio prodat, budžet bi bio oštećen za oko 25 miliona dinara, otkriva naš izvor. Sagovornik Kurira ističe da su neocarinjen gas pronašli carinski inspektori tokom kontrole skladišta „Eurogasa“ u Padinskoj skeli 19. marta, nakon čega su doneli rešenje o zatvaranju skladišta.- Otkriveni gas nije imao nikakvu prateću dokumentaciju. U „Eurogasu“ su pokazivali neku papirologiju firme „Intertek“ iz Ukrajine, ali to im ništa nije vredelo jer roba nije bila markirana niti ocarinjena, čime su direktno prekršeni tržišni zakoni. Da je taj gas prodat u Srbiji, budžet bi bio oštećen za oko 25 miliona dinara - kaže izvor Kurira.Iz Uprave carina potvrđuju saznanja Kurira..- Za skladištenje je prijavljena količina od 975 tona, a na licu mesta je otkriveno da je ispod carinskog nadzora izuzeto 439 tona TNG koji nije prošao carinsku proceduru i na koji nisu naplaćene dažbine. Carinski službenici „Luke Beograd“ zbog toga su pokrenuli prekršajni postupak, ali i zato što se roba ne nalazi na mestu na kom je morala biti smeštena, kao i radi naplate neizmirenih dažbina za tu robu u iznosu od oko 25 miliona dinara - kažu u Upravi. Carinici ističu da je za ovaj prekršaj zaprećena kazna oduzimanja robe i novčana kazna u visini od jednostruke do četvorostruke vrednosti robe, što u ovom slučaju iznosi do 545.100 dolara.- Na licu mesta carinici su zatekli magacionera. On je izjavio da je, zbog tehničkih problema na brodu kojim je roba dopremljena, ona smeštena u rezervoare koji nisu u okviru prijavljenog javnog carinskog skladišta, a morala je tu biti - objašnjavaju u Upravi carina.

„Eurogas“REEKSPORT BEZ MARKIRANJAVlasnik „Eurogasa“ Tomislav Vojnić Purčar nije bio dostupan za komentar . Iz njegove firme tvrde da nema govora o švercu:- U carisnko skladište u Padinskoj skeli 16. marta brodom smo dopremili 978,5 tona TNG, čiju smo celokupnu količinu prijavili prema carinskoj proceduri na ulazu u Srbiju u carinarnici Prahovo. Ta ista količina je privremeno smeštena u „Luci Beograd“ jer je namenjena za izvoz. Roba namenjena za reekspor ne podleže markiranju.

PORASLA IMPERIJA„Lajon grup sistem“ prošle godine je bila među 50 najboljih kompanija u Srbiji25 odsto je porastao prihod grupe u 2014.13 firmi posluje u sastavu „Lajon grupe“, od kojih je najstarija „Europetrol“120,7 miliona dinara bio je profit „Eurogasa“ u 2013.8.000 tona TNG „Eurogas“ uvozi mesečno10 godina „Eurogas“ posluje na tržištu Srbije„Eurogas“ posluje u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Mađarskoj i Poljskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track