Devizne rezerve 11,07 milijardi evra

Devizne rezerve 11,07 milijardi evra

InfoBiz -
Centralna banka navela je da su tokom marta najveći devizni prilivi zabeleženi po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka 96,0 miliona evra

BEOGRAD- Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju marta iznosile 11,07 milijardi evra.

Centralna banka navela je da su tokom marta najveći devizni prilivi zabeleženi po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka 96,0 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u iznosu od 66,2 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 49,7 miliona evra.

U istom periodu najveći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su, kako se navodi, po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 310 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 112,5 miliona evra. Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju marta iznosile su 6,13 milijardi evra. Devizne rezerve NBS obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 461 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 1.868 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

U toku prošlog meseca, u cilju obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu devize - evre u iznosu od 310 miliona evra. U martu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 1,1 odsto, dok je od početka ove godine dinar prema evru nominalno oslabio za šest odsto, ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track