MULJANJE: Bosanske namirnice smo izvozili kao naše
Foto: Shutterstock

Srbija s komšilukom podmetala Rusima

MULJANJE: Bosanske namirnice smo izvozili kao naše

InfoBiz -
Izvoz iz BiH u Rusiju je veći nego što se vidi u papirima jer se više izvozi preko Srbije nego direktno, otkrio Nemanja Vasić iz Spoljnotrgovinske komore BiH

BEOGRAD - Roba iz Bosne i Hercegovine izvozi se sve više u Rusiju preko Srbije, uprkos tvrdnjama nadležnih u Srbiji da je to nemoguće.Da je to i te kako moguće i da je tačno,potvrdio je nedavno i Nemanja Vasić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, objašnjavajući da nisu tačni zvanični podaci da je izvoz iz BiH u Rusiju za dva meseca pao za četiri miliona KM (oko dva miliona evra).Pumpanje faktura- Stvarni izvoz iz Republike Srpske i BiH u Rusiju je veći nego što se to vidi u dokumentima jer se više izvozi preko Srbije nego direktno. Sve je tu legalno, i čak i na korist naših izvoznika, koji na taj način mogu postići bolju cenu - rekao je Vasić.Ovom izjavom on je potvrdio optužbe iz Rusije da se preko Srbije u tu zemlju izvoze različiti proizvodi iz EU i regiona, uprkos strogoj zabrani. Iako Srbija Rusiju smatra velikim trgovinskim partnerom u tu zemlju je uspela da izveze čak i kivi, koji ne proizvodi. Ni epilog afere sa izvozom mesa iz EU u Rusiju nismo dobili, a otkrivena je afera s reeksportom jabuka iz Poljske.Iako se već dugo igramo strpljenjem Rusije, u Ministarstvu trgovine tvrde da izvoz robe iz BiH preko Srbije nije moguć zbog pojačanih kontrola.Carina- Sertifikat o poreklu robe izdaje Uprava carina. Izvoz robe iz BiH po tom osnovu nije moguć preko Srbije u Rusiju. Zbog ovakvih izjava, koje su se i ranije pojavljivale u medijima u vezi s robom iz nekih drugih zemalja, Uprava carina je pojačala kontrolu na svim punktovima - tvrdi za Kurir Maja Mandrapa Gašić, pomoćnik ministra trgovine za bilateralnu ekonomsku saradnju. Ona navodi da sertifikate o bezbednosti hrane, kao dodatni vid kontrole robe koja iz Srbije ide za Rusiju, daje Uprava za veterinu i Uprava za zaštitu bilja. Iz Ministarstva poljoprivrede, koje je nadležno za bezbednost hrane, odgovori nisu stigli.

Afera Jabuke- mart 2015 - Rusi optužili Srbiju za reeksport jabuka iz EU i zatražili od srpskih vlasti da ispitaju slučaj. Reagovao je ministar trgovine Rasim Ljajić i obećao da će se s ruskom stranom hitno dogovoriti kako da se pojačaju kontrole prilikom izvoza. Pominjano je da su firme „Agrojom77“ iz Rakovice, „Coja-promet“ iz Aleksinca i „Kulfud“ iz Beograda s falsifikovanom dokumentacijom pokušale da izvezu jabuke u Rusiju.Afera Kivi- decembar 2014 - Ruska Služba za veterinarski nadzor zabranila ulazak 19 tona kivija iz Srbije. S obzirom na to da Srbija nema značajniju proizvodnju kivija, Ministarstvo poljoprivrede je sumnjalo da je kivi izvezen sa falsifikovanim fitosertifikatima. Rezultat ove afere nije obelodanjen.Afera Meso- jun 2014 - Otkriven izvoz svinjskog mesa iz EU preko Srbije u Rusiju. Rusija u julu ograničila izvoz mesa iz Srbije pošto je otkriveno da je jedna firma iz Srbije u Rusiju izvozila meso koje je prethodno uvezeno iz Španije i Hrvatske. Rusija je bila zabranila uvoz mesa iz EU zbog svinjske kuge.PoljoprivredniciPREVARANTI UGROŽAVAJU OSTALE PROIZVOĐAČERajko Latinović iz Udruženja za poljoprivredu PKS, ističe da je rusko tržište od velikog interesa za našu zemlju.- Od velike je važnosti da nadležni državni organi kazne one koji kršenjem propisa pokušavaju da nešto ušićare na izvozu u Rusiju. Treba sprečiti da se takvim ponašanjem ugroze oni koji pošteno rade i proizvode. Nije u redu ni da se u Srbiju uvozi ono što sami možemo da proizvedemo - ističe Latinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja