GRAĐANI PLAĆAJU: Srbijagas svakog poreskog obveznika košta 300 evra!
Foto: Fonet

Oštećeni zbog loših poteza državnih firmi

GRAĐANI PLAĆAJU: Srbijagas svakog poreskog obveznika košta 300 evra!

InfoBiz -
Nenaplativi dugovi ove gasne kompanije od 112 milijardi dinara pašće na teret radnika i penzionera ukoliko Vlada prihvati predlog o otpisu

BEOGRAD - Ukoliko se nenaplativa potraživanja od „Srbijagasa“ od 112 milijardi dinara budu otpisala, kako je odlučila uprava ovog javnog preduzeća i to poslala Vladi Srbije na odobravanje, neizmirene račune za gas platiće poreski obveznici Srbije sa 300 evra po pojedincu, pokazuje računica Kurira.Tako će ceh nepromišljenih poslovnih odluka najplaćenijeg srpskog direktora Dušana Bajatovića ili generalno loše državne politike platiti 3,4 miliona penzionera i zaposlenih u Srbiji, koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem. KapitalZaduženje „Srbijagasa“ je vrednost kapitala kompanije premašilo za čak 72 milijarde dinara, pa je njena tržišna vrednost po tome praktično ništavna.No, to ne sprečava direktore „Srbijagasa“ da poslovne „viza“ kartice zadužuju mesečno i do 4.000 evra, pokazuje finansijski izveštaj za 2014. godinu.Na takve troškove ukazali su i članovi Nadzornog odbora „Srbijagasa“, koji su, iako su usvojili pomenuti finansijski dokument, zatražili da se konstatuju sve nelogičnosti koje u njemu stoje, tvrdi izvor Kurira.- Članovi su jasno tražili da se u zapisniku konstatuje njihovo distanciranje od nekih poslovnih poteza direktora Bajatovića. Posebno je insistirano na tome da se razjasne troškovi od čak devet miliona evra za advokatske usluge, ali stavljali su primedbe i na neke investicije, posebno onu koja se odnosi na izgradnju gasovoda Vrčin-Grocka, koja košta 22 miliona evra, a za koju nije pribavljena potrebna dokumentacija pa se projekat realizuje nelegalno - tvrdi naš izvor iz „Srbijagasa“.Potvrda Da su saznanja Kurira tačna, indirektno nam je potvrdio i nezavisni član NO Zoran Janković.- Članovi NO tražili su da se njihove primedbe unesu u zapisnik da neko ne bi pomislio da smo podržali sve poslovne poteze rukovodstva. Tačno je i da su tri člana NO od petoro osudila način izgradnje gasovoda Vrčin-Grocka, kao i to da kompanija ima velikih problema s naplatom potraživanja - kaže Janković.

Mlađen KovačevićKRIVI SU SVIProfesor ekonomije Mlađen Kovačević za Kurir kaže da je gotovo izvesno da će se i potraživanja „Srbijagasa“ prebiti preko leđa građana.- Dugovi su nenaplativi jer su to kompanije koje su u velikoj dubiozi. Tako će se, po ko zna koji put, sve opet prebiti preko leđa poreskih obveznika. Ipak, za to nije kriv samo Bajatović već i oni koji mu godinama dozvoljavaju da se tako ponaša - kaže Kovačević za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja