PRIVLAČNI ZA GOSTE: Stranci u Srbiji ostavili više od 60 miliona evra!
Foto: Dragan Kadic

Za Novu godinu našu zemlju posetilo oko 120.000 gostiju

PRIVLAČNI ZA GOSTE: Stranci u Srbiji ostavili više od 60 miliona evra!

InfoBiz -
Najviše turista stiglo je iz Grčke, Turske, Rusije i Bugarske, a opsedali su naše banje, planine i veće gradove

BEOGRAD - Novu 2015. godinu u Srbiji je dočekalo oko 120.000 stranaca, koji su tokom praznika u našoj zemlji ostavili oko 60 miliona evra.Osim gostiju iz susednih zemalja, kojih tradicionalno ima najviše, najbrojniji su bili Turci, Rusi, Grci i Bugari. Stranci su najluđu noć proveli uglavnom u Beogradu i Novom Sadu, na Kopaoniku, Zlatiboru ili u nekoj od srpskih banja.Planinska idilaAleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), za Kurir kaže da su stranci za novogodišnje praznike u Srbiji u proseku ostajali po pet dana, a svaki od njih potrošio je između 400 i 500 evra.- U većim gradovima strani gosti ostajali su od tri do pet dana, na planinama su odsedali po sedam noćenja, a u banjama po pet dana. U Srbiji je bilo ukupno oko 120.000 gostiju i svako od njih je za pet dana potrošio oko 500 evra. Na taj način može se napraviti procena priliva deviza od stranih turista za novogodišnje praznike, i to je oko 60 miliona evra - kaže Seničić i dodaje da su stranci i indirektno ostavili dosta novca, recimo za propratne troškove kao što su gorivo i putarina.On navodi da su najveću posetu imali Beograd i Novi Sad.

Banjski turizam- Iako još nema preciznih podataka koliko ih je bilo ukupno, procena je da je samo u Beogradu boravilo između 25.000 i 30.000 gostiju - ističe on. Seničić kaže i da su svi hoteli bili popunjeni, da je u njima bilo 15.000 stranih turista, ali da još nije poznato koliko je gostiju iz inostranstva boravilo u privatnom smeštaju.- Svake godine sve više stranaca preko agencija iznajmljuju stanove na dan, a ti podaci se prikupljaju. Bugari su boravili u istočnoj Srbiji u Prolom banji, Lukovskoj banji, Boru, Negotinu i Kladovu. Ove godine je u toj oblasti bio i veći broj Rumuna. Na Kopaoniku i Zlatiboru, osim domaćih turista i ljudi iz zemalja iz okruženja, bilo je dosta gostiju iz Rusije, Grčke i Bugarske - rekao je Seničić.Što se unutrašnjosti Srbije tiče tako dodaje, sve banje bile su dobro posećene, a Vrnjačka banja najviše. U banjama su takođe boravili gosti iz okruženja, iz Grčke i Rusije i nešto turskih turista.

Profitabilna oblastRASTU PRIHODI OD TURIZMADevizni priliv od turizma u 2014. godini mogao bi premašiti 1,1 milijardu dolara, što bi bilo više od rekordne 2013, kad je devizni priliv bio milijardu i 52 miliona dolara. Iz Turističke organizacije Srbije navode da je u prvih devet meseci 2014. devizni priliv iznosio 850 miliona dolara, što je za 11 odsto više nego u istom periodu 2013. Na taj uspeh posebno je uticalo povećanje dolazaka stranih turista za 12 odsto, a očekuje se da će na statistiku povoljno uticati i nedavno održan Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Fešta JugoslovenaPOSETA ZA 20 ODSTO VEĆAKao i prethodnih godina, za doček Nove godine u Srbiji odlučilo se najviše Bosanaca, Crnogoraca i Slovenaca.- Ove godine primetan je porast gostiju iz Hrvatske i Makedonije. Kad se sve sabere, očekujemo da će ukupan broj gostiju iz inostranstva biti veći za 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu - ističu iz Jute.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track