SRBIJA ISKEŠIRALA 100 MILIONA DOLARA: Moskvi plaćena prva rata duga za gas
Foto: Rojters

Ispoštovan dogovor iz novembra

SRBIJA ISKEŠIRALA 100 MILIONA DOLARA: Moskvi plaćena prva rata duga za gas

InfoBiz -
Sledeća rata, od 100 miliona dolara, treba da bude uplaćena do kraja 2015. a poslednja 24 miliona na naplatu stiže tokom 2016. godine

BEOGRAD - Srbija je uplatila 100 miliona dolara Rusiji i tako namirila polovinu svog duga za gas, u skladu sa dogovorom koji su postigli premijer Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, potvrđeno je u utorak u Vladi.

Ukupan iznos duga Srbije bio je 224 miliona dolara i ruska strana je tražila da bude kompletno isplaćen do marta naredne godine, pišu Novosti.

Vučić je, međutim, krajem oktobra rekao da naša država neće moći da u tom roku ispuni svoje obaveze. Premijer je tada poručio da bismo mogli da uplatimo sto miliona dolara do kraja godine, ali da bi se otplata celog iznosa teško odrazila na javni dug i fiskalni deficit u 2015.

U telefonskom razgovoru početkom novembra Vučić i Putin dogovorili su model isplate dugovanja na tri rate. Prva je trebalo da bude isplaćena do kraja godine, što je u utorak i učinjeno. Sledeća rata, od 100 miliona dolara, treba da bude uplaćena do kraja 2015. a poslednja 24 miliona na naplatu stiže tokom 2016. godine.

Dugovanje za gas Srbiji je godinama visilo nad glavom, ali je Rusija tolerisala kašnjenja u isplati. Pitanje njegove otplate pokrenuto je u svetlu napete političke i energetske situacije između Evrope i Kremlja. Krajem oktobra čak je isporuka ruskog gasa Srbiji bila smanjena za 28 odsto. Snabdevanje ovim energentom ipak je normalizovano posle dogovora Vučića i Putina i sada se našoj zemlji isporučuje oko devet miliona kubika.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja