Hidrotehnika gradi brane širom Albanije
Foto: Fonet Eps Milorad Drca

Srpski građevinci šire posao u regionu

Hidrotehnika gradi brane širom Albanije

InfoBiz -
Domaća firma biće većinski vlasnik zajedničke kompanije sa albanskim partnerom kako bi realizovali projekte vredne 60 miliona €

BEOGRAD - Domaća firma „Hidrotehnika-hidroenergetika“ uskoro osniva zajedničku firmu s albanskom kompanijom „Arena invest“ kako bi u vrednosti od 60 miliona evra modernizovali i gradili brane u Albaniji, saznaje Kurir.U stranoj zemlji posao bi moglo da nađe stotine domaćih inženjera, tehničara, majstora, radovi se očekuju sledeće godine, a u finansiranju projekata učestvovaće i albanska vlada.Srpska državna firma je više decenija poznata kao graditelj energetskih i hidroobjekata u celom svetu, a trenutno ima gradilišta u Alžiru i Tunisu.- „Hidrotehnika“ će u zajedničkoj firmi imati 60 odsto akcija, a albanska „Arena invest“ 40. U posao će biti uključen i jedan investicioni fond. Reč je o modernizaciji nekoliko brana hidroenergetskog sistema „Curaj“, koje su građene šezdesetih godina i gradnji jedne za novu hidroelektranu - kaže sagovornik Kurira iz poslovnih krugova.

Osvaja nova tržišta... Radovan Draškić
Osvaja nova tržišta... Radovan Draškić

Radovan Draškić, direktor „Hidrotehnike-hidroenergetike“, izjavio je za Kurir da je pre više meseci albanska strana pokazala interesovanje da ova firma dođe na njihovo tržište. On smatra da je razlog za to dobra reputacija srpskog preduzeća.- Do kraja meseca trebalo bi da registrujemo firmu u Albaniji. Uskoro ćemo tamo razgovarati s predstavnicima njihovog resornog ministarstva i investicionim fondom koji je u posao uključen - objašnjava Draškić.On kaže da Albanija ima veliki hidropotencijal, pa ulazak na njeno tržište otvara šansu za nove poslove.- Mi smo jedna od retkih firmi u ovoj branši u regionu koja je opstala. Nedavno je propalo slično preduzeće u Hrvatskoj. Naša prednost su ogromno znanje i iskustvo, mi u suštini izvozimo znanje u zemlje gde gradimo - navodi on.U pregovorima o angažovanju domaće građevinske operative u inostranstvu učestvovao je i Željko Sertić, ministar privrede.

Državni draguljU PRIVATIZACIJU BEZ DUGOVA„Hidrotehnika-hidroenergetika“ je u većinskom vlasništvu države, koja do kraja sledeće godine mora da odluči kako da firmu privatizuje. Draškić smatra da je strateško partnerstvo najbolje rešenje, i ističe da firma nema dugove i da isplaćuje zarade redovno.

ČinjeniceLIČNA KARTA NEIMARA„Hidrotehnika“ posluje već 68 godina, i za to vreme izgradila je 52 braneU Srbiji sad gradi dve brane - „Selova“ kod Kuršumlije i „Rovni“ kod Valjevatri projekta trenutno sprovodi u Tunisu i Alžiru100 miliona evra su vredni projekti koje sada izvodi u inostranstvu30 miliona evra je vrednost ugovora koji bi ova firma uskoro trebalo da potpiše za projekte u stranim zemljama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja