Ministar Vujović: MMF u Srbiji početkom novembra
Foto: Fonert

O budžetu za 2015.

Ministar Vujović: MMF u Srbiji početkom novembra

InfoBiz -
Upitan da li će javni sektor i penzioneri morati da podnose žrtvu smanjenih plata i penzija naredne tri godine, odgovorio je da žrtva treba tretirati kao investiciju

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monternog fonda (MMF) trebala da dođe u Beograd početkom novembra i sastavni deo pregovora o novom aranžmanu biće budžet za 2015. godinu, izjavio je srpski ministar finansija Dušan Vujović.

On je rekao da očekuje da će se razgovori s MMF završiti uspešno, jer su suštinski elementi, kako je naveo, već dogovoreni, a tokom posete bi trebalo da se utvrde tehnički detalji.

"Očekujem da ćemo pregovore završiti uspešno i da će Misija izaći pred Odbor direktora s predlogom aranžmana, a Vlada Srbije pred parlament gde ćemo i predstaviti nov budžet poslednjih dana novembra, prvih dana decembra", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, sa pripremom budžeta za 2015. se kasni jer se pripremao rebalans budžeta za tekuću godinu, ali i zato što će to biti, kako je rekao, "jedan porodični budzet kojim se ore dublje" koji će sadržati projekcije za budžete za 2016. i 2017. godinu.

Vujović je najavio da će od januara 2015. stupiti na snagu novi sistem rasodele plata za zaposlene u javnom sektoru koji će biti mnogi realniji.

"Nov sistem plata, koji će se primenjivati kroz novi budžet, biće mnogo realniji po svim stavkama, uključujući i raspon plata, ali i odnosi tih plata prema privatnih sektoru, jer mi sada imamo situaciju da su plate u javnom sektoru za 30 do 40 odsto veće nego u privatnom, što je neodržvo", rekao je Vujović.

Ministar finansija je istakao da će nov sistem plata omogućiti da oni koji obavljaju složene i odgovorne poslove imaju i veće plate.

"Svi bi trebalo da budu plaćeni onako kako bi to tržište odredilo, po složenosti posla, po odgovornosti, kako se plate određuju u svetu", kazao je Vujović.

On je naveo i da bi to značilo da će i u prosveti biti realnije raspodele i da bi određenom broju zaposlenih u prosveti trebalo od januara da budu povećane plate.

"U prosveti sistem raspodele plata nije dobar, ja se zalažem da ljudima koji su razredne starešine, koji rade puno radno vreme, da im to bude priznato, da budu adekvatno plaćeni da mogu od toga da žive, ali, s druge strane, postoje ljudi koji se prosvetom bave usputno", rekao je Vujović.

Upitan da li će zaposleni u javnom sektoru i penzioneri morati da podnose žrtvu smanjenih plata i penzija naredne tri godine, Vujović je odgovorio da će žrtva morati da se podnosi sve dok se ne ostvare trajni izvori prihoda.

"Očekujem da svi žrtvu tretiraju kao investiciju, što ona i jeste.Što više skupljate fiskalne račune, što više budemo radili da se plaćaju računi, da javna preduzeća ne bacaju resurse, biće bolje", rekao je Vujović.

(Beta/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track