Slobodan Stefanović: Naše šljive i maline osvajaju Daleki istok

Rast firma „Lenada“ povećava izvoz u kinu i japan

Slobodan Stefanović: Naše šljive i maline osvajaju Daleki istok

InfoBiz -
Ulaganjem od šest miliona evra kompanija namerava da preradu voća i povrća poveća na 15.000 tona i plasira svoje proizvode u EU i Aziju

BEOGRAD - Firma „Lenada“, koja proizvodi zamrznuto i sušeno voće i zamrznuto povrće, uprkos ekonomskoj krizi u poslednje četiri godine razvila se od porodične firme u srednje preduzeće sa 143 radnika.Direktor Slobodan Stefanović u razgovoru za Kurir najavljuje nove investicije od šest miliona evra kroz učešće u privatizaciji, ali i osvajanje dalekoistočnih tržišta za srpsko voće.- Posle dve godine pregovora uspeli smo da izvezemo šljive i višnje u Japan, a sada pregovaramo i o prodaji maline u Kini. U isto vreme prijavili smo se za kupovinu firmi „Porečje“ iz Vučja i „Voćara“ iz Merošine.Firma je osnovana kada su ih mnogi zatvarali, 2008.- Osnovana je u Baljevcu i od male porodične firme sa petoro zaposlenih izrasla je u srednje preduzeće sa 143 radnika i proizvodnjom u Pirotu. Kapacitet prerade je 6.000 tona, a investiranjem ćemo ga povećati na 15.000. Danas smo jedan od vodećih proizvođača zamrznutog i sušenog voća.Kakvi su poslovni rezultati?- Prodaja je udvostručena od 2008. do 2014. Prelomna je bila 2012, kada smo kupili pirotski „Eurofrigo“, a zatim modernizovali fabriku, zaposlili 100 radnika i stvorili uslove da povećamo kvalitet, količine i ponudu. Tokom 2013. EBRD je pokazao interesovanje da bude strateški partner i sada pregovaramo.Gde prodajete svoju robu?- Više od 60 odsto u Srbiji, a ostatak se izvozi u EU, Japan i Rusiju. Petogodišnji plan je da postanemo snabdevač velikih evropskih lanaca supermarketa i eminentnih proizvođača hrane u svetu.Kakvi su planovi?- U „Porečje“ bismo uložili šest miliona evra, zaposlili još 90 radnika, obnovili zasade, adaptirali objekte i nabavili modernu opremu, a roba bi bila namenjena izvozu. Od „Merošine“ bismo napravili otkupno-skladišni centar. Nadamo se da će država što pre reagovati jer su obe firme na ivici propasti.

Privrednik koji  pobeđuje krizu... Slobodan Stefanović
Privrednik koji pobeđuje krizu... Slobodan Stefanović

Pomoć dobavljačimaKREDITI I EDUKACIJAKako pomažete dobavljačima?- Saradnja s dobavljačima podrazumeva stalnu edukaciju i posredovanje u obezbeđivanju povoljnih kredita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track