Ministarka u Rusiji o ubrzanju procedura izvoza mesa i mleka
Foto: Fonet

Zvanična poseta

Ministarka u Rusiji o ubrzanju procedura izvoza mesa i mleka

InfoBiz -
Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je da će tokom predstojeće posete Moskvi zatražiti od ruskih partnera da pomognu u ubrzanju procedura izdavanja dozvola srpskim proizvođačima mesa i mleka za izvoz u zemalje članice Carinskog saveza

BEOGRAD - Ministarka poljoprirede Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je da će tokom predstojeće posete Moskvi zatražiti od ruskih partnera da pomognu u ubrzanju procedura izdavanja dozvola srpskim proizvođačima mesa i mleka za izvoz u zemalje članice Carinskog saveza (Rusija, Belorusija, Kazahstan).

"Zamolićemo rusku stranu da nakon sticanja uslova za izvoz na rusko tržište našim proizvođačima mesa i mleka pomogne da se ubrza procedura izdavanja iste dozvole i od strane njihovih partnera zemalja članica Carinskog saveza", rekla je ministarka.

Bogosavljević-Bošković će od sutra do 8. oktobra u Moskvi učestvovati na zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

"Iako je dogovoreno ubrzanje tih procedura, u praksi su se pojavili problemi, jer pojedine članice Carinskog saveza, pre svega Kazahstan, nedovoljno brzo odgovaraju na srpsko-ruski dogovor o ubrzanju tih procedura, što stvara probleme jer je potrebna saglasnost svih zemlja članica Unije", dodala je ministarka.

Ona je navela da će srpska strana predložiti i dalju liberalizaciju trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pre svega onim koji su izuzeti iz režima slobodne trgovine, kao što su beli šećer, neke vrste mesa, određene vrste sireva, neke vrste alkoholnih pića, što bi bilo i te kako podsticajno za pojedine vidove naše poljoprivredne proizvodnje i naše prehrambene industrije.

"Razgovaraćemo i o mogućnosti da ruski investitori ulažu u naš prehrambeni sektor, jer je veliki broj preduzeća u ovoj oblasti koja su kod nas predmet privatizacije i verujem da će neka biti interesantna i za ruske investitore", kazala je ministarka, koja je dodala da će na tom zasedanju posebno biti razmatrana pitanja koja se tiču saradnje u oblasti poljoprivrede.

Predložićemo, navela je, i saradnju u smislu podrške zainteresovnim kompanijama da učestvuju na izložbenim manifestacijama koje se održavaju na teritoriji Srbije i Ruske federacije.Ministarka je precizirala da će pozvati ruske kompanije da u što većem broju učestvuju na našem novosadskom sajmu 2015. godine, koji je inače uputio poziv Ruskoj strani da bude zemlja partner na ovom sajmu.

"Naš plan je da ruskoj strani zahvalimo na razumevanju i dosadašnjoj saradnji, ali i da ukažemo na nove mogućnosti, kao i izvesne proceduralne i tehničke probleme čijim bi se otklanjanjem ova saradnja učinila još boljom", kazala je ministarka.

Ona je ukazala da se saradnja Srbije i Rusije razvija na svim nivoima i da je prethodni sastanak u avgustu koji je inicirao ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov doprineo značajnom unapređenju dotadašnje saradnje između dve zemlje u oblasti poljoprivrede."Nadam se da će tako biti i ovog puta", rekla je ministarka.

Ona je najavila da će u sredu, 8. oktobra na poziv ministra poljoprivrede Rusije prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja međunarodne poljoprivredne izložbe "Zlatna jesen - 2014", a istog dana će imati i bilateralni susret sa ruskim kolegom. Biće to, kako je rekla, prilika da još jednom razmotrimo i podržimo inicijative koje su istaknute na prethodnom zasedanju međuvladinog rusko-srpskog komiteta.Bogosavljević-Bošković je dodala da su posete i radni sastanci sa najvišim zvaničnicima Rusije u oblasti poljoprivrede samo deo napora na putu jačanja međunarodnih pozicija srpske poljoprivrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track