Merkator bi mogao da postane žrtva preuzimanja

Merkator bi mogao da postane žrtva preuzimanja

InfoBiz -
Slovenački ministar ekonomije Radovan Žerjav izrazio je zabrinutost, posle ostavke upravnog odbora Merkatora, da bi Agrokor

LJUBLJANA - Slovenački ministar ekonomije Radovan Žerjav izrazio je zabrinutost, posle ostavke upravnog odbora Merkatora, da bi Agrokor, hrvatski rival tog najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca mogao da iskoristi priliku za neprijateljsko preuzimanje.

Ministar Žerjav je posle sastanka Ekonomskog i socijalnog saveta istakao da bi Merkator mogao da dospe u strano vlasništvo "relativno brzo", ali je naglasio da "Agrokor" nije strateški partner za slovenački trgovinski lanac, prenela je u petak slovenačka nacionalna novinska agencija STA.

Udruženje malih akcionara Merkatora MDS izrazilo je razumevanje za odluku uprave te kompanije koja je u četvrtak uveče podnela ostavku i pozvalo banke da počnu aktivno da upravljaju investicijama koje su konfiskovale, umesto da ih stavljaju na prodaju bez razmišljanja o posledicama.

Ostavka upravnog odbora Merkatora usledila je zbog manjka poverenja sa većinskim vlasnicima te kompanije. Izvršni direktor Merkatora Žiga Debeljak je u izjavi za STA rekao da je do pomanjkanja poverenja došlo zbog različitih stavova o prodaji te kompanije "Agrokoru".

Poslednji pokušaj za prodaju većinskog udela u Merkatoru, koji je u vlasništvu banaka i prezadužene grupacije "Pivovarna Laško", propali su zato što je "Agrokor" povukao ponudu zbog pritiska vlasti u Ljubljani da akcije lanca ne budu prodate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja