BEDA: Četvrtinu srpske plate Nemci zarade za tri sata!
Foto: Tanjug

ISTRAŽUJEMO: Razlike u kupovnoj moći u našoj zemlji i državama EU

BEDA: Četvrtinu srpske plate Nemci zarade za tri sata!

InfoBiz -
U Srbiji je 100 evra 26,5 odsto prosečne plate, a u Nemačkoj 4,9 procenata; U Srbiji je prosečna cena rada 1,6 evra po satu, dok je u Nemačkoj 31,7 evra; Nemac za 100 evra kupi 100 litara evrodizela, a Srbin svega 74,6 litara

BEOGRAD - Kupovna moć građana Srbije za najmanje trećinu je niža nego u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, uključujući naše susede, iako su cene energenata kod nas niže, a osnovnih životnih namirnica skoro na istom nivou kao i u drugim zemljama.Pošto razmere siromaštva najslikovitije može da pokaže kupovna moć, Kurir je istaživao koliko 100 evra vredi u odnosu na prosečnu zaradu, kao i šta sve za tu sumu može da se kupi u Srbiji u poređenju sa ostalim zemljama regiona i EU.Cene nisu pravi reperRačunica je pokazala da je 100 evra u Srbiji 26,5 odsto prosečne zarade, za razliku od Nemačke i Francuske, u kojima 100 evra predstavlja svega 4,9, odnosno 4,8 odsto prosečne plate. Pritom je prosečna cena rada u Nemačkoj 31,7 evra po satu, što znači da prosečan Nemac 100 evra, odnosno četvrtinu srpske plate, zaradi za samo tri sata.Na drugoj strani, Nemac za 100 evra može da kupi čak 100 litara evrodizela, a građanin Srbije svega 74,6 litara.

Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša, smatra da cene nisu dovoljan reper za poređenje kupovne moći u različitim zemljama, već da uvek u obzir mora da se uzme i visina zarade.- Nije isto 100 evra u Srbiji i u Francuskoj. Kad se govori da imamo najniže cene u odnosu na druge zemlje, to nije realna slika životnog standarda jer su te cene previsoke u odnosu na prosečnu zaradu. Kad se to tako gleda, mi smo pri dnu u odnosu na ostale zemlje u Evropi. Zato se stalno povećava procenat nenaplativosti komunalija i ostalih potraživanja prema državi - ističe Jovanović. Ekonomista Goran Nikolić ističe da je većina cena u Evropi dvostruko viša nego u Srbiji ali da, uprkos tome, naši građani imaju mnogo nižu kupovnu moć.Srbija fiktivno jeftinija- Oko 800 artikala u Srbiji je upola jeftinije nego u Evropi. Kad se u obzir uzmu cene svih proizvoda, plata od 380 evra u Srbiji je kao plata od 760 evra u Francuskoj. Ima proizvoda koji su jeftiniji u Evropi, ali to je retko, a usluge su tamo mnogo skuplje. Iako je Srbija jeftinija zemlja, ne možemo da kupimo koliko Nemci, i nikad nismo ni mogli - kaže Nikolić.

Miloje KanjevacNEMA PARA, NEMA KUPOVINEEkonomista Miloje Kanjevac iz Instituta za istraživanje tržišta kaže da je kupovna moć u Srbiji mala jer su male zarade.- Kako ćemo kupiti kad imamo male plate ili smo nezaposleni pa ih uopšte nemamo. Sve je u tome da li si razvijen ili nisi. Mala proizvodnja uzrokuje malu potrošnju, jer narod nema od čega da živi - ističe Kanjevac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja