Struja nam jeftina, a ulje i mast papreni
Foto: Thinkstock

Srbija među najpovoljnijim zemljama za život

Struja nam jeftina, a ulje i mast papreni

InfoBiz -
Imamo najniže cene energenata, tehnike i IT opreme, ali zlatom plaćamo obuću i uljarice
1 / 3 Foto: Shutter

BEOGRAD - U Srbiji su najjeftiniji struja, odnosno energenti, komunikacijske usluge, audio i video oprema, dok su papreno skupi ulje, mast, odeća i obuća, pokazalo je poslednje istraživanje „Eurostata“.Na samoj listi zemalja u Evropi i okruženju nalazimo se među četiri najsiromašnije države, sa generalno nižim cenama od proseka u EU. Ispod nas su Bugarska, Albanija i Makedonija, koja je inače najjeftinija evropska zemlja pošto je i najnerazvijenija, dok je Kipar egzistencijalno najskuplji.

U odnosu na okruženje, prema ovom istraživanju, Srbija ima najpovoljnije cene energenata i nalazi se na 46,3 odsto evropskog proseka, čemu je najviše doprinela niska cena struje. U komunikaciji Srbija je na 58,6 odsto, dok je po cenama audio-vizuelne, fotografske i IT opreme na 90,2 odsto evropskog proseka, ali su u ovoj oblasti cene u Evropi najujednačenije.

U BiH po stanKipar je najskuplji skoro u svim uslugama i robi, dok je Grčka najskuplja po cenama stanovanja, prevoza, komunikacija i investicija. Meso, ulje i masti, voće, povrće i odeća najskuplji su u Sloveniji, dok su alkoholna pića i lična saobraćajna oprema najskuplji u Turskoj. Crna Gora izbila je na prvo mesto po cenama obuće, dok BiH ni po čemu nije najskuplja, ali je najjeftinija po stanovanju. U Mađarskoj su najjeftiniji kućni aparati, a u Rumuniji saobraćajne usluge. Alkoholna pića i nameštaj najjeftiniji su u Bugarskoj.

Plaćamo ko FrancuziJovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum iz Niša, kaže da iako su po klasičnom poređenju cene električne energije u Srbiji najniže, to se menja kada se u obzir uzme životni standard građana.- U Beogradu 100 evra nije isto kao 100 evra u Parizu jer je u Beogradu 100 evra trećina plate, a u Parizu dvadeseti deo zarade. Kada su uporede cene struje i kupovna moć, ispada da građani Srbije električnu energiju plaćaju isto kao građani Francuske, odnosno 13,7 evrocenti po kilovatu.U odnosu na kupovnu moć, u Švedskoj i Finskoj je jeftinija struja nego u Srbiji - kaže Jovanović i dodaje da je upoređivanje cena na ovakav način manipulacija javnošću.

Jovanović: U Beogradu 100 evra nije isto kao u Parizu
Jovanović: U Beogradu 100 evra nije isto kao u Parizu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track