BERLIN: Privredna konferencija Balkana krajem avgusta
Foto: AP

Inicijativa kancelarke Merkel

BERLIN: Privredna konferencija Balkana krajem avgusta

InfoBiz -
Skup će biti održan 28. avgusta i okupiće ministre privrede i političke predstavnike zemalja Balkana

BERLIN - Na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu će krajem avgusta biti organizovana privredna konferencija s ciljem da se Ministarstvo za privredu i energetiku informiše o privrednim potencijalima i izgledima regiona.

Konferencija će, kako je objavljeno na sajtu nemačkog ministarstva, biti održana na temu "Privredna konferenciju o zapadnom Balkanu", a glavni moto je "Preko trgovine, investicija i regionalne saradnje do nove dinamike".

Region će, navodi se, i ubuduće pružati velike šanse - zemlje zapadnog Balkana ne preuzimaju samo sve više evropske standarde, već imaju i iz geopolitičkog pogleda centralnu ulogu u evropskim energetskim i saobraćajnim projektima.

Konferencija će biti održana 28. avgusta i okupiće ministre privrede i političke predstavnike zemalja Balkana. Ministarstvo naglašava da se na skup, čiji će partner biti i nemačka industrijska i trgovinska komora, očekuje dolazak predstavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Skup će otvoriti ministar privrede i energetike Nemačke Sigmar Gabrijel. Na dve panel diskusije ministri privrede zemalja regiona će razgovarati o "energetici, tehnologiji i infrastrukturi - ekonomska saradnja u regionu", kao i o "podsticanju zapošljavanja, srednjeg staleža i investicija".Za vreme ručka, kako je najavljeno, učesnici će imati mogućnost za specifične razgovore o zemljama sa predstavnicima delegacija, agencija za investiciju i drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track