Vlada Srbije oporavlja privredu u Obrenovcu
Foto: Fonet Dragan Antonić

Ministar privrede se sastao s preduzetnicima

Vlada Srbije oporavlja privredu u Obrenovcu

InfoBiz -
Ministarstvo privrede uskoro će naći nekoliko modela kako bi se pomoglo obnavljanju preduzeća posle poplava, obećao Dušan Vujović

OBRENOVAC - Dušan Vujović, ministar privrede, juče se u Obrenovcu sastao s lokalnim privrednicima, nakon čega je izjavio da će njegovo ministarstvo sutra Vladi predložiti mere za oporavak privrede u ovom gradu. On je takođe najavio da će Ministarstvo privrede naći nekoliko modela kako bi se pomoglo obnavljanju privrede posle poplava.- Mere koje imamo, subvencionisani krediti i poreske stimulacije, dobre su, ali ne odgovaraju svim potrebama privrede, koja je devastirana i došla je do nule. Pokušaćemo da nađemo prave modele, koji će odgovarati potrebama privrednika u Obrenovcu, a ne apstraktne modele, koji njima ništa ne znače - kaže Vujović i dodaje da će pred Vladom izneti konkretne predloge šta može da se uradi da bi se obnovila privreda.Različite potrebe- Nema jednog rešenja za ovakvu situaciju. Nekim preduzećima odgovara prolongiranje rokova u otplati kredita, produženje grejs perioda, pošto im štete nisu velike pa im je potrebno samo razumevanje banaka dok ne stanu na noge, dok su druga preduzeća izgubila takozvani kolateral i njima je situacija mnogo teža - kaže on.Vujović je rekao da je impresioniran onim što je dosad urađeno u Obrenovcu, ali da ovom gradu predstoji još mnogo posla u obnovi.

- Nadam se da će se zaposlenost vratiti na nivo koji je potreban. Ako ne budemo odreagovali i ako se svi ne budu vratili na radna mesta i nastavili da proizvode, situacija će biti katastrofalna - istakao je Vujović i apelovao na građane Obrenovca da ne koriste humanitarnu pomoć ukoliko imaju redovne dohotke i ukoliko im ona nije potrebna. Pored toga, naglasio je da će Vlada pokušati da reši problem nedostatka humanitarne pomoći, ali je posebno naglasio da ljudi moraju da budu organizovani da bi ona bila pravilno raspoređena i svima dostupna.Celodnevno druženjeVujović je juče, kako bi pronašao najbolje načine za pomoć u obnovi celokupne privrede Obrenovca, s privrednicima u ovom gradu proveo čitav dan.

Traže pomoćPOTREBNE SU NAM POVLASTICEMiroslav Nikolić, vlasnik firme „Srboeksport“, rekao je nakon sastanka privrednika s ministrom da sva preduzeća najviše muči reprogramiranje postojećih kredita i nedostatak sredstava za ponovno pokretanje posla.- Poslovne banke uopšte ne mogu da odobre sredstva i za to je potreban ozbiljan angažman Ministarstva - kaže Nikolić, dok je Bojana Radojčić, preduzetnica iz Obrenovca, naglasila da su privrednicima najpotrebnije povlastice za plaćanje doprinosa jer oni nemaju prihode iz kojih bi namirivali svoje obaveze prema Poreskoj upravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja