PUNOM PAROM: Od stranaca u Srbiju stiže milijardu evra!
Foto: Dado Đilas

Reforme kao podsticaj stranim ulagačima

PUNOM PAROM: Od stranaca u Srbiju stiže milijardu evra!

InfoBiz -
Uspešno Rezultati parlamentarnih izbora predstavljaju povoljan ambijent za sprovođenje strukturnih reformi. Nove investicije ići će najviše u energetiku i prerađivačku industriju

BEOGRAD - Strana ulaganja zavise od reformskih zakona.U Narodnoj banci Srbije ističu da „rezultati parlamentarnih izbora u svakom slučaju obezbeđuju političku stabilnost barem u naredne četiri godine, što predstavlja povoljan ambijent za sprovođenje strukturnih reformi i konsolidovanje javnih finansija“. Ukoliko nova vlada brzo donese reformske zakone o stečaju i privatizaciji, to će biti pozitivan signal stranim investitorima da ulažu u Srbiju, smatraju ekonomski stručnjaci.Od Vlade Srbije zavisi- To će, uz očekivani aranžman s MMF i progres u procesu pridruživanja EU, u znatnoj meri doprineti stvaranju povoljnih uslova za dolazak stranih investitora. To podrazumeva spremnost nove vlade da se s reformskim potezima i merama u pravcu konsolidovanja javnih finansija ne okleva - kažu u NBS i dodaju da u ovoj godini očekuju priliv stranih direktnih investicija od oko jedne milijarde evra, koji će pre svega ići u energetski sektor i prerađivačku industriju.- Stabilnost buduće vlade, uz dosledno sprovođenje strukturnih reformi, svakako bi moglo doprineti i većem prilivu stranih direktnih investicija - ističu u NBS.Ekonomista Saša Đogović smatra da će na investicionu klimu uticati prvi potezi buduće vlade u vezi s usvajanjem paketa reformskih zakona.- Očekuje se da će to ići brže jer će vlada biti efikasnija i tako će i investitori posmatrati njen rad - kaže Đogović i nastavlja: Rešavanje problema- Do kraja juna ili do polovine jula očekuje se da će biti usvojeni zakoni o privatizaciji i stečaju, što je bio uslov Svetske banke za odobravanje 250 miliona dolara za tranzicioni fond iz kojeg će se davati otpremnine radnicima koji će ostati bez posla pri rešavanju problema u preduzećima u restrukturiranju.

Milan KovačevićVAŽNE SU I DOMAĆE INVESTICIJEStručnjak za strane investicije Milan Kovačević ističe da nije moguće dati dobre procene koliko možemo imati stranih investicija ove godine.- Mi sad nismo privlačni stranim ulagačima, ali bićemo ako ubrzamo reforme i stvorimo povoljan ambijent. Važne su investicije u celini, a ne samo strane. Stvoreni su uslovi da vlada koja ima većinu u parlamentu brže sprovodi reforme, ali je potrebno da one budu prave i da što pre unaprede ukupan sistem. Bile bi korisne investicije u eksportne industrije, u privredu koja će zapošljavati više ljudi - kaže Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja