KAMEN-TEMELJAC ZA DR ETKER Vučić: Srbija ume da poštuje Nemačku i njene investitore
Foto: Tanjug

Velika investicija u Šimanovcima

KAMEN-TEMELJAC ZA DR ETKER Vučić: Srbija ume da poštuje Nemačku i njene investitore

InfoBiz -
Srbija ume da poštuje porodičnu kompaniju poput ove, ume da poštuje devet i po miliona evra koliko je vredna ova investicija i to što je ta komanpija izabrala upravo Srbiju da ovde ulaže, rekao je prvi potpredsednik vlade
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju poslovno-proizvodnog-skladišnog kompleksa "Doktor Etker" (Dr. Oetker) u Šimanovcima.

Vučić je na svečanosti povodom početka gradnje fabrike Dr Etker u Šimanovcima rekao da danas nije imao važnija posla jer je za Srbiju najvažnije da pokaže da joj je stalo i da ume da poštuje i Nemačku i njene investitore.

"Dobrodošli u svoju kuću, Srbija je vaša kuća isto koliko i Nemačka"

"Srbija ume da poštuje porodičnu kompaniju poput ove, ume da poštuje devet i po miliona evra koliko je vredna ova investicija i to što je ta komanpija izabrala upravo Srbiju da ovde ulaže" rekao je Vučić i dodao da je činjenica da će čitav portfolio biti, uz deo proizvodnje koji će biti preuzet iz Mađarske, "za sve nas velika čast i velika stvar".

Prvi potpredsednik je naveo i očekuje da Srbija reformama koje joj predstoje obezbedi još bolje uslove za investitore, jer zna da oni koji ulažu traže bolji poslovni ambijent. "Zato ćemo doneti zakon o radu ali i druge zakone - o stečaju privatizaciji i to u narednih nekoliko meseci. I ma koliko to bilo teško i za naše navike bolno to je obaveza za nove generacije", rekao je Vučić, napomenuvši da Srbija nije pomogla svojim finansijama Dr Etkeru, zbog čega smo im zahvalni, ali uz obećanje da će, izuzimajući novčanu, imati svaku drugu pomoć u realizaciji nove investicije.

"Lično vezan za pudinge, što se i vidi"

Srbija je dobro mesto za nemačke investicije, ponovio je Vučić, zbog čega očekuje još više ulaganja.Srbija će biti dobar domaćin nemačkim kompanijama, koje će se osećati kao u Nemačkoj, što znači da ćemo morati da menjamo naše radne navike.

"Dobrodošli u svoju kuću, Srbija je vaša kuća isto koliko i Nemačka", obratio se Vučić ambasadoru i nemačkim investitorima uz opasku da je i sam lično vezan za pudinge ove kompanije što se, kako je rekao, na njemu i vidi, za razliku od Hajnca Vilhelma.

Kompanija "Doktor Etker" (Dr Oetker) zapošljava oko 7.000 radnika u Nemačkoj i inostranstvu. "Doktor Etker" je u nemačkoj prehrambenoj industriji zastupljen sa oko 350 različitih proizvoda, a u Srbiji sa više od 100 proizvoda. U sastavu kompanije su brojna proizvodna i prodajna preduzeća, koja posluju u 35 zemalja i koja proizvode oko 3.500 različitih proizvoda. Pored Nemačke, preduzeća se nalaze pre svega u Zapadnoj i Istočnoj Evropi, ali i u Kanadi i Brazilu.

Kompanija "Doktor Etker" nastala je u nemačkom gradu Bilifeldu 1891. godine, gde je mladi apotekar August Oetker stvorio revolucionarni pekarski izum - prašak za pecivo "backin". Tokom istorije duge više od 120 godina, mala nemačka apoteka izrasla je u multinacionalnu kompaniju, čije je sedište ostalo u matičnom Bilefeldu, u Nemačkoj.

Vučić:Srbija će očuvati nacionalni interes u Južnom toku

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija sačuvati svoje vitalne nacionalne interese kada je reč o izgradnji gasovoda Južni tok i saradnji s Rusijom. "Mi nismo najvažniji igrač i ne odlučujemo o najvažnijim stvarima", kazao je Vučić novinarima pošto je položio kamen temeljac za izgradnju fabrike nemačke kompanije Doktor Etker u Šimanovcima. On je poručio da će glavni posao nove vlade biti da se očuvaju interesi Srbije kada je reč o izgradnji gasovoda Južni tok, koji je, kako je ocenio, važan za čitavu Evropu, pa i srpsku ekonomiju.

"Uskoro nove strane investicije"

Vučić je izjavio danas da se uskoro nada "velikim iznenađenjima" kada je reč o stranim investicijama u Srbiji. "Naš cilj je da preuzmemo investitore od drugih (zemalja) iz regiona, to je naša borba", poručio je Vučić posle postavljanja kamena temeljca novog poslovnog kompleksa nemačke kompanije Doktor Etker u Šimanovcima. Vučić je naveo da je potrebno obezbediti podsticaje stranim investitorima i izgraditi zdravu ekonomiju.

"Poreskim podsticajima povećaćemo investicije, a smanjićemo sivu ekonomiju", kazao je Vučić. On je najavio donošenje niza novih zakona, poput zakona o radu i o stečaju, o planiranju i izgradnji, što bi trebalo da poboljšaju uslove za dolazak stranih kompanija u Srbiju. Kompanija Doktor Etker zapošljava 185 radnika u Srbiji a rukovodstvo te kompanije je najavilo da uporedo s proširivanjem proizvodnih kapaciteta treba da bude otvoreno još 250 radnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track