Mihajlovićeva: Obnovićemo proizvodnju metanola
Foto: Tanjug

Poseta Kikindi

Mihajlovićeva: Obnovićemo proizvodnju metanola

InfoBiz -
Kompanija MSK je vrlo značajna za Srbiju i došla sam da vidim kako da pokrenemo fabriku, koja je konzervirana, rekla je ministarka energetike. MSK je najveća fabrika na Balkanu za proizvodnju metanola i sirćetne kiseline
1 / 2 Foto: Tanjug

KIKINDA - Vlada Srbije će do jeseni pokrenuti proizvodnju u Metanolsko-sirćetnom kompleksu u Kikindi, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović, ističući da je za profitabilno poslovanje te fabrike neophodno završiti izgradnju gasovoda između Elemira i Kikinde.

"Kompanija MSK je vrlo značajna za Srbiju i došla sam da vidim kako da pokrenemo fabriku, koja je konzervirana", rekla je Mihajlovićeva novinarima. Ona je kazala da je taj gasovod veoma značajan, jer će sa njegovom izgradnjom MSK koristiti domaći gas sa nižom cenom.Prema njenim rečima, u fabrici MSK je zaposleno 495 radnika, od kojih oko 100 svakodnevno radi. Mihajlovićeva je rekla da ta fabrika može da ima odlične izvozne plasmane po dobrim cenama i postavila pitanje zašto Srbijagas do sada nije završio izgradnju tog gasovoda.Ona je rekla, da je za izgradnju tog gasovoda prema procenama Srbijagasa potrebno oko šest miliona evra. Ministarka energetike je kazala, da bi država mogla da pregovara sa potencijalnim strateškim partnerima za tu fabriku tek nakon obnavljanja proizvodnje.MSK je najveća fabrika na Balkanu za proizvodnju metanola i sirćetne kiseline.

Srbijagas je većinski vlasnik MSK-a u Kikindi."Ako znamo da je Srbijagas u prethodnom periodu potrošio na razne gasifikacije 30 miliona evra, moje pitanje je zašto nije uradio taj gasovod Elimir-Kikinda, rekla je Mihajlović, najavivši da će Ministarstvo naložiti Srbijagasu da završi izgradnju tog gasovoda.Ministar je rekla da je izgradnja tog gasovoda sasvim sigurna mogućnost da MSK kao tehnološki savremena fabrika počne da radi. Prema njenim rečima Srbijagas daje plate radnicima MSK-a i oni sada primaju 60 odsto zarade.Nije jasno kako se Srbijagasu više isplati da daje plate za MSK koji ne radi, umesto da završi izgradnju gasovoda koji će obezbediti profitabilno poslovanje MSK-a, primetila je Mihajlović.Na pitanje novinara gde su brojni strateški partneri koji su ranije bili zainteresovani za MSK, ministar je rekla da je svako od njih imao problem sa cenom gasa koji je osnovna sirovina. Dodala je da je najlakše naći strateškog partnera kada fabrika radi, i da bi kasnije pronalaženje strateškog partnera bila idealna kombinacija.

Ministarka je naglasila da MSK može 95 odsto proizvoda da izveze i da ne bi imala nikakvih problema oko plasmana. Ona je istakla, da MSK samo sa domaćim gasom može da posluje "iznad nule" odnosno profitabilno.Mihajilovićeva je rekla da je razgovarala sa poslovodstvom o nekoliko važnih razvojnih programa za tu fabriku, kao što je program kogeneracije, odnosno zajedničke proizvodnje toplotne i električne energije koja bi smanjila troškove odnosno potrošnju gasa.

"Mi ćemo kao vlada maksimalno pomoći u iznalaženju partnera za izgradnju jedne takve kogeneracije , kao što ćemo se i potruditi da sve zainteresovane strateške partnere uputimo na poslovodstvo", rekla je ona.Odgovarajući na pitanje, šta se dešava sa Petrohemijom, Mihajilovićeva je rekla, da će država pokušati da nađe strateškog partnera za tu kompaniju. "Ali moramo da vodimo računa, da je Petrohemija praktično vezana za rafineriju", rekla je ministar energetike, dodajući da vlada svakodnevno radi po pitanju Petrohemije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja