DAČIĆ NA BIZNIS FORUMU: Ko je lud da priča o štednji
Foto: Tanjug

Premijer nasmejao ekonomiste

DAČIĆ NA BIZNIS FORUMU: Ko je lud da priča o štednji

InfoBiz -
Svi su za reforme dok im interesi ne budu ugroženi, poručio je premijer s Kopaonika

KOPAONIK - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nema dileme koji su osnovni pravci ekonomske reforme u Srbiji, ali da problem predstavlja kako doći do konsenzusa o njihovoj rezlizaciji.

"Svi su za promene dok ne vide da one imaju veze s njihovim interesima", rekao je Dačić na otvaranju Kopaonik biznis foruma, tradicionalnog savetovanja ekonomista koje je okupilo oko 500 ekonomista, državnih zvaničnika, privrednika i bankara.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), rekao je da je socijalni dijalog u Srbiji poslednjih šest meseci izgubio nit ko s kim razgovara, pregovara i ko piše zakone. "Važno je da socijalni dijalog u budućnosti bude izveden na način da se odgovorno reše ta pitanja, a ne putem konflikata kada se problem prebacuje na štrajkove i proteste", rekao je Dačić.

On je dodao da pregovori o izmena Zakonu o radu još nisu došli u fazu da se to ozbiljno razmatra i naveo da je neopohodno da se stvori fleksibilnije tržiste rada u cilja lakšeg zapošljavanja i kretanja radne snage. Obraćajući se privrednicima i predstavnicima ambasada i ekonomistima, Dačić je rekao da dilema da li štedeti ili ići na potrošnju, odnosno razvoj, nije vezana samo za Srbiju, već je dilema i u svetu, i da je uoči izbora teško naći nekoga ko je za štednju i stezanje kaiša.

U šaljivom tonu je dodao da Savez ekonomista Srbije nije izabrao najbolje vreme za održavanje skupa na kojem bi trebalo da se ukaže na smernice za dalji ekonomski razvoj zemlje, jer situacije ne može da se realno sagleda pred izbore, i predložio im da skup održe na jesen, nakon formiranja nove vlade. Premijer je ocenio da su organizatori 21. Biznis foruma na Kopaoniku izabrali pogrešno vreme za taj skup sa temom reforme jer, kako je rekao, "ko je lud da usred predizborne kampanje priča o štednji i stezanju kaiša".

Dačić rekao je da je prvi put na forumu na Kopaoniku, ali da pretpostavlja da se tokom 21 godine pričalo o programu ekonomske stabilizacije i reformama ekonomskog sistema. "Niti smo se ekonomski stabilizovali, niti je došlo do visokog nivoa društvenog standarda, ali je važno da se o tome otvoreno razgovara i da se nađu odgovarajuća rešenja", rekao je premijer.

Dačić je istakao da su eksperimetni u oblasti ekonomije slični onima u medicini i da odgovornost mora da bude velika i za reformu ekonomije, jer greške plaća celo društvo. Govoreći o do sada postignutnim uspesima vlade, on je istakao otpočinjanja pregovora sa EU, rast bruto domaćeg proizvoda, nisku inflaciju i stabilnost kursa dinara. "Bitno je da pregovori o članstvu u EU imaju dinamiku koja će biti znak za novi start sveobuhvatnih reformi i što šireg konsenzusa u društvu", rekao je Dačić.

On je kazao da je bitno da ulazak u EU ne znači samo uvođenje njihovih ekonomskih principa već i povezivanje sa njihovim socijalnim poveljama, tako da ne može biti da se primenjuue da se za poslodavce primenjuje pravo po principu EU, a za radnike po principima iz Pakistana i Avganistana. "Nisu radnička prava sticana u Moskvu, već u Briselu, gde je Marks pisao manifest Komunističke partije", rekao je Dačić. On je rekao da pad nezaposlenosti bez obzira na oprečne podatke i dalje nije na takvom nivou da postane trend koji niko ne može da zaustavi.

Dačić je ocenio i da je dobro što postoje investitori zainteresovani da povećaju ulaganja u Srbiji kao što su Mišlen, NCR i Džonson elektrik, i najavio da će 11. marta u Pekingu biti održan sastank radne grupe za projekat brze pruge između Beograda i Budimpešte. Premijer je rekao i da je projekat izgradnje poslovno-stambenog kompleksa "Beograd na vodi" dobar, ali da je potrebno vreme da se realizuje i da bi ga trebalo uključiti u desetogodišnji plan razvoja Srbije. "Šta god da se pričalo o vladi u kojoj sam ja bio premijer, ona će ostati upamćena po otvaranju pregovora sa EU, jer je to prilika da Srbija možda 2020. godine postane članu Unije", zakjučio je Dačić.

Dačić je napomenuo da, od kada zna za sebe, sluša o reformama u Srbiji. "To pamtim još od Milke Planinc. Od tada pa do danas nismo se stabilizovali niti došli do nekih promena. A za sve to vreme trudili smo se da nađemo neko rešenje", naveo je on. Prema mišljenju Dačića, osnovni problem u svemu je "nedoslednost političkih igrača". "Vi krenete u jednom smeru, pa onda posle godinu dve isti ti krenu u drugom smeru. A ko to radi ? Isti oni koji su pričali o tome. Da li postoji politička volja ili ne. Treba da postoji dijalog na tu temu. Ali nismo uspeli da dođemo do nivoa da postoji obostrana spremnost da trazimo najbolja rešenja kroz dijalog", zaključio je on. Dačić je objasnio da dnevni, svakodnevni problemi sprečavaju donošenje dugoročnih rešenja, "svaka Vlada se uglavnom bavila time kako da nađe novac za penzije, plate ili neke druge izdatke", a neke probleme pravi i sama država.

Nije pravo vreme za pregovore sa MMF

Dačić je izjavio da sada nije pravo vreme za pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer je u toku predizborna kampanja. "Prvo bi trebalo da se izabere i konstituiše nova vlada koja će definisati svoje ciljeve, pa zatim da se pregovara s MMF-om", rekao je Dačić novinarima na Koponik biznis forumu. On je naveo da je ranije napravljen dogovor o poseti Misije MMF-a, koja je počela 26. februara, ali da će zapravo prave pregovore o aranžmanu da vodi nova vlada. Na pitanje novinara kakav je aranžman s MMF-om potreban, Dačić je rekao da to zavisi od onoga šta Srbija želi i na koju vrstu aranžmana se želi ići. "Ako se želi aranžman iz predostrožnosti, uslovi bi mogli da budu blaži nego što bi to bilo da je pun aranžman u pitanju. Mislime da je važno da se sagleda realnost kakve reforme su neophodne i koliko ljudi mogu da izdrže te reforme", rekao je Dačić. Misija MMF-a boravi u Srbiji od 26. februara povodom razmatranja stanja u budžetu i javnim finansijama, što će biti osnov za razgovora o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track