Izbori dobri za privredu i ekonomiju
Foto: Thinkstock

Ekonomske reforme u Srbiji neće stati

Izbori dobri za privredu i ekonomiju

InfoBiz -
Raspisivanje parlamentarnih izbora i formiranje stabilne vlade pozitivno bi delovalo na investitore i napredak zemlje, smatraju ekonomisti

BEOGRAD - Veća korist nego šteta.Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji pozitivno će se odraziti na ekonomski i privredni rast zemlje, smatraju ekonomski analitičari. Jasnija slika u političkom i ekonomskom životu pozitivno bi uticala na domaće i strane investitore, ali i na opštu finansijsku stabilnost u zemlji, smatraju oni.Rast i razvojPrema mišljenju Dejana Miljkovića, profesora na Univerzitetu Megatrend, izbori samo mogu da doprinesu ekonomskom rastu i razvoju.- Napokon će se kockice u političkom i ekonomskom mozaiku postaviti na pravi način i imaćemo jasnu sliku da najjači igrač preuzme odgovornost za budući privredni razvoj. Do sada smo imali mnogo kompromisa u mnogim stvarima između dva partnera u vladi koji su imali različitu snagu u odnosu na pozicije. Jači igrač u vladi imao je manju snagu, a kad imate takvu situaciju, ti kompromisi često ne pružaju jasnu sliku domaćim i stranim investitorima. Sa izborima ćemo dobiti jasniju sliku kad je reč o ekonomskom i privrednom ambijentu za domaće i strane investitore koji žele da investiraju. Najjači preuzimaju odgovornost i sve je jasnije - smatra Miljković i dodaje da ni do sada nije bilo loše jer su ostvareni značajni rezultati, ali su postojali i kompromisi koji su usporavali stvari.Miljković ističe da su troškovi za izbore zanemarljivi u odnosu na ono što će oni doneti.- Ako posmatrate postojeće stanje i ono što će se desiti, veći troškovi bi bili da nastavimo ovako. Troškovi izbora su mali ako će jasna situacija posle izbora privući strane investitore - kaže Miljković i naglašava da će vanredni parlamentarni izbori pozitivno uticati čak i na finansijsku stabilnost zemlje.Veći priliv- S dolaskom investitora doći će do većeg priliva sredstava i do rasta nacionalnih rezervi. To će uticati na stabilnost valute i uopšte na stabilnost bankarskog sektora, koji će dodatno dati impuls za dalji privredni rast i razvoj - objašnjava Miljković.Da izbori privredi mogu doneti korist, smatra i Dragovan Milićević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.- Kampanja će trajati kratko i mislim da neće imati negativnih posledica po privredu, dok će pozitivne zavisiti od toga da li će biti formirana stabilna vlada, jer je to zadatak ovih izbora. Kad imate pune novinske stupce afera i kvaziafera, kapital na to reaguje. Zato bi posle izbora stabilna vlada mogla doneti samo pozitivne efekte na privredu, pogotovu na strane investicije - zaključuje Milićević.

Ljubisav OrbovićIZBORI NEĆE UTICATI NA REFORMEPredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović veruje da održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji neće uticati na sprovođenje reformi, ali bi nakon toga trebalo pažljivo odabrati kadrove koji bi najavljene reforme valjano i sprovodili.- Najavljeni izbori ni u jednom momentu neće zaustaviti reforme jer one faktički nisu ozbiljno ni započete - smatra Orbović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja