Kvadrat u Beču u proseku 14,5 evra
Foto: Think

Stanarine ponovo skuplje

Kvadrat u Beču u proseku 14,5 evra

InfoBiz -
Veći nameti Do najvećih poskupljenja stambenog prostora došlo je u okruzima Otakring i Lizing, gde su cene najma stanova skočile za više od trećinu

BEČ - Podstanarima troškovi rastu.

Troškovi stanovanja u Beču viši su u poslednjih godinu dana za 17 odsto i kvadrat iznajmljenog stana sada u proseku iznosi 14,40 evra, pokazao je tržišni izveštaj portala Imovelt (Immowelt.at). Do posebno velikih poskupljenja stambenog prostora došlo je u bečkim okruzima Otakring (Ottakring) i Lizing (Liesing), gde su cene najma stambenog prostora skočile za više od trećinu.

Manje subvencija

Prilikom izrade ovog tržišnog izveštaja upoređene su cene 15.100 stanova koji su bili u ponudi na portalu Imovelt u prvoj polovini ove godine s ponudom u istom periodu prošle. Prilikom određivanja visine kirije uzeti su u obzir ukupni troškovi (neto kirija sa operativnim troškovima) kod ponovnog najma nesubvencionisanih stanova.

U bečkom okrugu Lizing cene stambenog prostora porasle su za 36 odsto i trenutno iznose 13,60 evra po kvadratnom metru. I u okrugu Otakring najamnici trenutno moraju dublje da zavuku ruku u džep jer su i ovde cene stanova porasle za 34 odsto i u proseku iznose 13,90 evra po kvadratnom metru.

Na povećanje cena pre svega utiče gradnja sve većeg broja nesubvencionisanih stanova. Ovakva praksa gradnje dovela je do povećanja najamnina i u okrugu Donauštat (Donaustadt). U ovom delu grada potrebno je u proseku izdvojiti 15,40 evra po kvadratnom metru, što je za 21 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Skuplje i u centru

Stanarina je porasla i u elitnijim delovima Beča, pa je tako sada kvadrat iznajmljenog stana u okrugu Vering (Währing) skuplji za 24 odsto, a u okrugu Debling (Döbling) za 20 odsto. U samom centru Beča (Inneren Stadt), gde su i inače stanovi najskuplji, došlo je do poskupljenja od 11 odsto. Najniže stanarine plaćaju Bečlije koji žive u okrugu Zimering (Simmering), gde kvadrat iznajmljenog stana košta 11,30 evra, što čini povećanje od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. U ovom okrugu dominiraju neprofitni i subvencionisani stanovi, te je to glavni razlog nešto niže cene stanovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track