Nove investicije stižu 2014.
Foto: Zorana Jeftić

Smanjuju se administrativne barijere za ulagače

Nove investicije stižu 2014.

InfoBiz -
U prvom kvartalu biće poznato s kim ćemo graditi TE „Štavalj“, najavila ministarka energetike Zorana Mihajlović

BEOGRAD - Kreću ulaganja.Sledeća godina, prema rečima ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine, biće godina reformi javnih preduzeća u energetici i investicija.Prema njenim rečima, u prvom kvartalu sledeće godine biće poznato sa kim ćemo graditi termoelektranu „Štavalj“.Javni poziv- Najviše je urađeno u pripremama za izbor partnera za gradnju TE „Štavalj“. Sledeće godine biće formirana i radna grupa za gradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) „Bistrica“ i započeta studija izvodljivosti, a počeće i gradnja malih hidroelektrana (MHE) iz prvog javnog poziva investitorima - istakla je Mihajlovićeva i dodala da će drugi javni poziv biti raspisan u ponedeljak.Nova elektrana „Štavalj“ u blizini Sjenice trebalo bi, prema ranijim najavama, da ima snagu 300-350 megavata, a ukupno ulaganje procenjeno je na oko 500 miliona evra. Najveće interesovanje za gradnju ove elektrane pokazale su češke firme, koje su, prema nezvaničnim informacijama, i glavni favoriti da dobiju posao.Reforma „Srbijagasa“Ona je kao najveće rezultate u prošloj godini navela upravo pripremu i usvajanje zakona i podzakonskih akata, stvaranje uslova za nove investicije, potpisivanje ugovora za gradnju novog bloka odnosno elektrane u Kostolcu, vredne 715 miliona evra, i smanjivanje administrativnih barijera za ulagače.Bliže građanimaMnogi od tih poslova, iako važni, nisu bili baš vidljivi za građane, ali će, kako je rekla, sledeće godine biti više stvari koje će biti bliže građanima.Ministarka je kazala da misli da se u EPS stvari pokreću, a to očekuje i od „Srbijagasa“.- Kad govorim o Dušanu Bajatoviću, ne govorim o njemu lično, već o javnom preduzeću koje mora da se reformiše da država i građani ne bi više trpeli. Iako mnogi kažu da gubim tu bitku, videćemo - istakla je ona.

Nema veze sa SrbijomKOŠKANJE RUSIJE I EUU vezi s Južnim tokom i zamerkama EU, Mihajlovićeva je rekla da je Srbija poslednja na toj liniji, još nije članica EU, kao one koje su potpisale slične ugovore, pa će sačekati dogovor EU i Rusije. Ona je istakla da je pitanje da li će uopšte biti potrebe da se bilo šta menja i dodala da su to politička koškanja između Rusije i EU zbog Ukrajine.

ČINJENICENovi tender- odluka o investitoru za TE „Štavalj“ trebalo bi da bude doneta do aprila- 30. decembra biće raspisan tender za nove lokacije za male hidroelektrane- sledeće godine biće urađena studija izvodljivosti za reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track