Radulović: 200 miliona evra za preduzeća u restukturiranju

Tranzicioni fond

Radulović: 200 miliona evra za preduzeća u restukturiranju

InfoBiz -
Pre nego što im taj novac bude na raspolaganju, preduzeća će morati da završe lične karte, popišu imovnu, utvrde dugovanja i potraživanja i naprave poslovni plan za 2014.

BEOGRAD - Ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je danas da će Tranzicioni fond imati 200 miliona evra u idućoj godini koji će biti namenjeni za preduzeća u restukturiranju.

Pre nego što im taj novac bude na raspolaganju, preduzeća će morati da završe lične karte, popišu imovnu, utvrde dugovanja i potraživanja i naprave poslovni plan za 2014, kazao je on na sastanku s predstavnicima poslovodstava i sindikata preduzeća u restukturiranju u Beogradu. Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici više od 150 industrijskih firmi u restukturiranju Radulović je kazao da svako od tih preduzeća ima budućnost.

Ministar privrede je kazao da će posle konverzije dugovanja preduzeća u kapital poverilaca radnicima biti isplaćena dugovanja za za plate i povezan staž.Kako je precizirao, radnici će dobiti minimalne zarade, a preostali deo duga za plate biće konvertovan u kapital tako da će radnici postati vlasnici dela kapitala u firmama.

Posle toga, dodao je Radulović, kada svi bilansi budu čisti, moći će da se potražze invesitori.On kazao da je potrebno da se napravi plan poslovanja i da će država pomoći da se dovedu nova poslovodstva ako postojeća nisu u stanju da ispune svoje obaveze.Radulović je rekao da trenutno nema rešenja za overu zdravstenih knjižica zaposlenih u preduzećima u restuktriranju i da je to pitanje za ministarstva zdravlja i rada koja nisu dala nikakvo rešenje.

Zdravstvene knjižice biće overene, kazao je on, krajem januara pošto se završi konverzija dugovanja u kapital."Ako se ne ostvare ova obećanja, ja više neću biti ministar", obećano je Radulović i istakao da ima najiskrenije namere za rešavanje problema preduzeća u restukturiranju.Ministar privrede je kazao da će posle sređivanja bilansa, preduzeća u resktuririranju moći da dobiju i pomoć iz Fonda za razvoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track