NA LICU MESTA: U Sočiju je pomama za srpskim građevinarima

Novinarka Kurira na gradilištu olimpijskog sela

NA LICU MESTA: U Sočiju je pomama za srpskim građevinarima

InfoBiz -
Ostala još dva meseca Domaće i ruske kompanije tragaju za radnicima iz Srbije kako bi na vreme završili objekte u kojima će biti smešteni olimpijci

SOČI - Radi se punom parom!U trenutno najvećem gradilištu u Evropi radi oko 5.000 građevinara iz Srbije, ali prema nekim procenama, nedostaje još oko minimum 2.000 radnika iz naših krajeva koji bi završili neke objekte koji se grade za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.Rusi bez zamerkiDomaći građevinari grade ukupno oko pola miliona kvadratnih metara hotelskog i poslovno-stambenog prostora, a u Krasnoj Poljani, gde će biti održan najveći deo sportskih takmičenja, većinu hotela grade upravo naši radnici. I ne samo tamo. Preduzeće „Putevi Užice“ gradi nekoliko objekata za smeštaj sportista i novinara, dok kompanija „Novi gorad - SKD“, na čijem se čelu nalazi upravo čovek iz Srbije, gradi četiri veća i tri manja projekta koja su uključena u program Olimpijskih igara i čiji su glavni investitori „Olimp stroj“ i „Ruske železnice“.- Naši projekti se uglavnom odnose na izgradnju stambenog kompleksa i na njima radi oko 1.000 ljudi, od čega je oko 400 Srba. Nedostaje nam još oko 200 radnika s našeg podneblja i oko 300 Rusa, tako da smo se dodatno angažovali da bismo pronašli radnike koji će završiti započeti posao - objašnjava Lukić.Prema njegovim rečima, ruski investitori i dalje najviše cene srpske radnike, čemu ide u prilog i činjenica da zamerke do sada nisu imali.Dobra zaradaStolar Vladimir Vučić (29) iz Kruševca došao je ovde 2010. u potrazi za poslom. U rodnom gradu je zbog toga zatvorio svoju firmu jer, kako kaže, ovde trenutno može više da zaradi.- Firma mi je obezbedila dva obroka, smeštaj i radnu dozvolu, tako da, pošto nisam veliki trošadžija, mesečno mogu da izdvojim solidnu sumu - priča Vladimir, koji kao stolar radi na stambenom kompleksu na gradilištu Teplična u Sočiju.Ovde oko 60 Srba radi na četiri objekta od po 16 spratova, od kojih svaki u osnovi ima oko 700 kvadratnih metara.Mirko Dunjić, šef gradilišta na Imiritinskoj buhti, gde se nalazi olimpijsko selo i gde naši radnici grade stambene objekte, kaže da je ovde oko 80 odsto radova gotovo i da im je u dobijanju dozvola za rad po ubrzanom principu (u roku od desetak dana) mnogo pomogao Olimpijski stroj. Sad se sve radi po ubrzanom postupku, nema više čekanja po tri-četiri meseca jer se Olimpijada bliži i sve mora uskoro biti gotovo - objašnjava Dunjić.Najbolji CrnotravciDirektor „Novog gorada“ kaže da je do dobrog radnika danas teško doći.- Dešavalo se da nam ljudi dođu autobusom iz Srbije, hoće da rade, ponesu diplome za koje se kasnije ispostavi da su lažne. Kupljene za 20-40 evra. Tako nam se dogodila situacija da je jedan armirač zapravo bio pekar, pa smo ga, umesto na građevinu, uposlili da nam pravi burek - priča Lukić i naglašava da ubedljivo najbolji radnici iz Srbije i dalje dolaze iz Crne Trave.

Dom sportista...Olimpijsko selo
Dom sportista...Olimpijsko selo

Dunjić: Oko 80 odsto radova je gotovo
Dunjić: Oko 80 odsto radova je gotovo

Sve novoOD GASOVODA DO STADIONAOko 50.000 radnika ukupno je učestvovalo u izgradnji oko 100 hotela, saobraćajnica, 150 kilometara skijaških staza i 650 kilometra gasovoda napravljenih za potrebe Olimpijskih igara. Izgrađeno je 13 objekata, među kojima se nalazi i stadion, čiji je kapacitet 40.000 ljudi, sala za hokej, karling, skijanje na dasci i klizanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track