Ugovoren izvoz hrane vredan 5,5 miliona evra!

Upešan nastup srpskih proizvođača u Kelnu

Ugovoren izvoz hrane vredan 5,5 miliona evra!

InfoBiz -
Na sajmu Anuga u Nemačkoj 22 naše kompanije potpisale 12 vrednih ugovora sa inostranim kupcima

KELN - Šansa za razvoj!Na sajmu prehrambene industrije Anuga 22 srpske kompanije ugovorile su izvozne poslove u vrednosti od 5.550.000 evra i potpisale 12 ugovora sa inostranim kupcima. Kako je saopštila Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), ova godina je definitivno najbolja što se tiče dosadašnjih nastupa naših proizvođača na sajmu u Kelnu.I zamrznuti proizvodi- Nastup na ovom sajmu za naše kompanije značajan je i zbog toga što je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije - istakla je SIEPA.Na ovom sajmu, koji se održavao od 5. do 9. oktobra, bilo je više domaćih kompanija nego prethodnih godina. Na nacionalnim štandovima predstavilo se pet kompanija u paviljonima gotovih proizvoda: „Jafa Crvenka“ iz Crvenke, „Pionir“ iz Subotice, „Venac“ iz Stare Pazove, „Pakom internešenel“ iz Beograda i „Medino“ iz Krnjeva, dok se u paviljonu zamrznutih proizvoda predstavilo sedam kompanija: „Jugprom“ i „Strela Fungi“ iz Leskovca, „Igda Impeks“ iz Beograda, „Sikoberi“ iz Kraljeva, „Frigo paun“ iz Požege, „Master frigo“ iz Beograda i „Fruvela“ iz Lajkovca.Očekuje se i veći izvozNa sajmu se samostalno predstavilo sedam izlagača iz Srbije, a tri kompanije su izlagale na štandu Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP).- Pored 12 ugovora i predugovora koji su potpisani na sajmu, u narednih nekoliko meseci očekujemo da se ugovore i poslovi koji su trenutno u početnoj fazi, pa će u tom slučaju očekivana vrednost izvoza biti i veća od trenutnih 5,5 miliona evra. Pored finansijskog dela, privreda, prehrambena industrija i zemlja u celini dobili su dobru promociju - rekao je za Kurir Nemanja Jovanović, savetnik za industriju i poljoprivredu u SIEPA. On je istakao i to da je poslednjih godina došlo do pozitivnih promena u izvozu.

Evropa hoće naša mala pakovanjaKako navodi SIEPA, ovaj sajam je od velikog značaja i za našu zemlju.- Mi smo i dalje za velike evropske proizvođače na nivou dobavljača sirovina, poput zamrznutog voća. Međutim, ono što se proteklih godina menjalo i ima trend rasta jeste to da sve više u EU izvozimo mala pakovanja proizvoda, koja se direktno plasiraju u maloprodajnim objektima. Takođe, sve je više primetno prisustvo konditorskih proizvoda iz Srbije na tržištu EU u vidu robnih marki za velike trgovinske lance - rekao je Nemanja Jovanović iz SIEPA.

Najveći na svetu- Anuga je vodeći i najveći sajam prehrambene industrije na svetu- Predstavlja najznačajnije mesto za upoznavanje s novim trendovima iz oblasti prehrambene industrije- Održava se svake druge godine u Kelnu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja