Vlada da udari na bogate!

Mihailo Crnobrnja

Vlada da udari na bogate!

InfoBiz -
Mere Vlade daće sigurno neke efekte, ali je pitanje da li će to biti dovoljno

BEOGRAD - Ekonomske mere koje je Vlada Srbije predstavila daće sigurno neke efekte, ali je pitanje da li će to biti dovoljno. Težište ovih mera je na fiskalnoj konsolidaciji odnosno sređivanju javnih finansija, a naši najveći problemi su ogromna nezaposlenost, loša struktura privrede i niska konkurentnost.

Mihailo Crnobrnja, profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, kaže da su ova tri ključna problema tek dotaknuta predloženim merama.- Zato je neophodno da se one, u kontinuitetu, dorađuju i dopunjuju merama koje će imati za cilj povećanje zaposlenosti i dohotka. Štednja je dobra stvar, ali su ekonomski opravdane investicije još bolja - uveren je Crnobrnja. Dodaje da je opasnost od bankrota smanjena, ali ne i potpuno otklonjena. "Tako će biti dokle god se budžetski deficit dramatično ne smanji i dok spoljašnji dug paralelno raste".

Crnobrnja navodi da povećanje PDV može da uzrokuje i kontraefekat.

- Ako se povećanje PDV pretoči u povećanje cena proizvoda, a to će se desiti u velikom broju slučajeva, ne može a da ne dođe do smanjenja kupovne moći koja, naravno, najviše pogađa socijalno ugrožene slojeve. Njih neće pogoditi povećanje PDV na kompjutere ili hotelske usluge, ali hoće povećanje PDV na elementarne namirnice. Sigurno je da će proizvođači i trgovci voditi računa o kupovnoj moći i moguće je da ne prevale ceo efekat povećanja PDV na kupca, ali je isto tako sigurno da će do povećanja cena i smanjenja kupovne moći ipak doći.

Profesor dodaje da treba nastaviti reforme u pravcu bogataša

- Tačno je da se predloženim merama više udara na srednji a ne "najviši" sloj, što ostaje kao "domaći zadatak" za nastavak reformi i unošenje više socijalne pravde u raspodelu efekata mera racionalizacije potrošnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja