Ministarka Mihajlović: Nisam za smenu jednog čoveka u EPS
Foto: Zorana Jevtić

Propusti u računima za struju

Ministarka Mihajlović: Nisam za smenu jednog čoveka u EPS

InfoBiz -
Ponovo će uputiti vladi plan reformisanja Srbijagasa naglasivši da to preduzeće mora da se reformiše ili ga neće biti

BEOGRAD - Ministar energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se propusti u vezi s novim računima za struju ne odnose samo na jednog čoveka već je to pitanje funkcionisanja celog sistema Elektroprivrede Srbije (EPS).

"Ne možete reći da je samo jedan čovek kriv za sve probleme u Srbiji sa računima, znači postoji sistemski problem i nespremnost kako funkcioniše EPS snabdevanje", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da će nakon što pogleda analize koje je uradio EPS, izneti svoj stav o tome, ali je dodala da nije za to da se smeni jedan čovek, već da se utvrdi gde su napravljeni problemi, pa da se oni zajednički reše.Ministar je naglasila da bilo kakve promena unutar EPS-u ne smeju da utiču na građane.

Mihajlovićeva je podsetila da je već nekoliko puta i pisano i usmeno obavestila EPS da se propusti oko novih računa ne odnose samo na jednog čoveka, već je to pitanje funkcionisanja celog sistema.

Ona je poručila direktorima EPS-a da se uhvate u koštac sa problemima i da krenu da rade i ostave sa strane sve lične međusobne animozitete, jer ih država, kako je rekla, ne plaća za to, već da rade.Komentarišući to što je deo novca sa računa građana prebačen za RTV pretplatu, Mihajlović je ukazal da je to odgovornost "EPS snabdevanja", ali da to ne znači da treba da smenimo direktora tog preduzeća, već da se problem zajednički reši.

Kada je reč o investicijama u energetiku, ona je podsetila da je Ministarstvo energetika prethodnih godinu dana završilo sav zakonodavni okvir za dolazak investitora i da slede razgovori sa strateškim partnerima oko tri energetska objekta, koja treba da se grade u Srbiji.

Mihajlović je ponovila i da će se ubuduće ozbiljno pozabaviti reformisanjem EPS-a i Srbijagasa i da će insistirati da se utvrdi tačan datum do koga će ta preduzeća biti reformisana, dodavši da Vlada hoće da ta preduzeća budu profitabilna.

Ona je najavila da će ponovo uputiti Vladi plan reformisanja Srbijagasa i da to preduzeće mora da se reformiše ili ga neće biti, istakavši da će Srbijagas nestati ako tako nastavi, jer je već sada 35 puta manji kapital tog preduzeća nego prošle godine.

Zaduženje Srbijagasa iznosi oko 1,2 milijarde evra od čega oko 800 miliona evra nema nikakve veze sa cenom gasa, već sa lošim upravljanjem tim preduzećem, a troškovi zarada mesecima rastu, navela je Mihajlović.

Govoreći o "Južnom toku", ministarka je napomenula da je Srbija donela zakon o "Južnom toku", promenila neophodne pravilnike koji se odnose na taj projekat i obezbedila garancije u budžetu od 75 miliona evra za eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda.Ona je rekla da očekuje od nadležnih direktora za "Južni tok" da dobije sva dokumenta u kojima će biti precizirano na šta će se tačno trošiti tih 75 miliona evra, istakavši da je taj novac odobren ali još nije potrošen.

Ona je rekla da će javnost biti upoznata sa tim kao i sa svim drugim podacima iz dokumenata kojima raspolaže Ministarsvo energetike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track