SVI SE MORAMO OSLANJATI JEDNI NA DRUGE: Ako nema krvi, nema života!

Crveni krst Srbije

 U saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Zavodom za transfuziju krvi Niš, Zavodom za transfuziju krvi Kragujevac, kao i transfuzijama Zdravstvenog centra Užice i Opšte bolnice Subotica, Crveni krst organizuje širom zemlje akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Ne propustite priliku da postanete heroji i potencijalno spasite nečiji život. Svedoci smo da svaka kap dragocenog dara može imati moćan uticaj na spasavanje ljudskih života.

Ko može da da krv?

Zdrava, punoletna osoba kod koje se lekarskim pregledom i kontrolom nivoa hemoglobina utvrdi da njeno davanje neće ugroziti njeno zdravlje niti osobu kojoj će se ta krv primeniti.

U našoj zemlji, muškarci mogu davati krv svakih 12 nedelja (3 meseca) a žene svakih 16 nedelja (4 meseca)


Pre davanja krvi?

Budite naspavani, odmorni, uzmite lagani obrok i hidrirajte se.

Posle davanja krvi?

Ponašajte se uobičajeno. Zavoj ne skidajte 2 sata, nemojte pušiti 2 sata i izbegavajte teže fizičke napore tog dana.

Zašto dajemo krv?

Da bi je uvek bilo dovoljno za one kojima je neophodna…hroničnim bolesnicima ali i zbog akutnih potreba za krvlju i velikih hirurških intervencija.


Odlučite se da dobrovoljno date krv, jer to je čin iskrene humanosti i nesebičnog doprinosa zajednici koja je ujedinjena u cilju pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Vaš doprinos ima neprocenjivu vrednost!

16.09.2024. - 22.09.2024..xlsx