ZNATE LI DA NAŠE TELO U PROSEKU SADRŽI 0,2 MILIGRAMA ZLATA? Premalo da se obogatite, a dovoljno da spasete nečiji život
Foto: Promo

Čisto da se zna

ZNATE LI DA NAŠE TELO U PROSEKU SADRŽI 0,2 MILIGRAMA ZLATA? Premalo da se obogatite, a dovoljno da spasete nečiji život

Čisto da se zna -

Da li ste ikada razmišljali o neobičnim vrednostima koje se kriju unutar našeg tela? Iako većina nas ne bi ni pomislila da naše telo sadrži zlato, istina je da u proseku nosimo oko 0,2 miligrama ovog dragocenog metala u sebi. I dok ova količina zlata možda nije dovoljna da promeni naš ekonomski status, ona igra ključnu ulogu u jednom od najplemenitijih činova - davanju krvi.

Zlato u našem telu nije rezultat luksuznih obroka ili blještavih dodataka ishrani, već je prirodno prisutno. Ova mala količina zlata postaje izuzetno važna kada razmatramo proces davanja krvi, jednog od najplemenitijih činova humanosti. Prilikom davanja krvi, doniramo ne samo crvene krvne ćelije, bela krvna zrnca i plazmu, već i male količine dragocenog zlata koje je deo našeg biološkog sastava.

Davanje krvi je akt solidarnosti koji doslovno ima moć spašavanja života. Krv donirana tokom ovog procesa koristi se u lečenju različitih medicinskih stanja, od urgentnih situacija do hroničnih bolesti. Ona postaje životna podrška za pacijente koji se bore sa bolestima kao što su leukemija, anemija, povrede i mnoge druge zdravstvene komplikacije.

Zlatna vrednost prisutna u krvi nije samo simbolična; ona ima konkretnu primenu u medicinskom svetu. Zlato se koristi u proizvodnji medicinskih uređaja i opreme, a takođe igra ulogu i u procesu proizvodnje određenih lekova. Ova "zlata vredna" prisutnost postaje ključna kada je reč o održavanju zdravlja i lečenju bolesti kod onih koji se oslanjaju na tuđu dobrotu i humanost.

Davanje krvi postaje izuzetno važno, jer je to prilika da delimo ne samo delić sebe s drugima, već i da pružimo šansu za novi početak onima kojima je to najpotrebnije. U kapi krvi, sa svakim darovanim miligramom zlata, krije se neizmerna vrednost - vrednost života i nesebičnosti koja povezuje ljude širom sveta.

U saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Zavodom za transfuziju krvi Niš, te novoosnovanim Zavodom za transfuziju krvi Kragujevac, kao i transfuzijama Zdravstvenog centra Užice i Opšte bolnice Subotica, Crveni krst organizuje širom zemlje akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Pogedajte tabelu i videćete na kojim punktovima širom Srbije ove nedelje možete dati krv.

tabela
foto: Kurir
tabela
foto: Kurir
tabela
foto: Kurir

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track