ČISTO DA SE ZNA Ovo je 12 Namirnica sa visokim sadržajem kolagena
Foto: Shutterstock

ČISTO DA SE ZNA Ovo je 12 Namirnica sa visokim sadržajem kolagena

Čisto da se zna -

Kolagen je ključni protein koji čini strukturu kože, vezivnog tkiva, tetiva i hrskavice u ljudskom telu. S godinama, nivo kolagena u organizmu opada, što može dovesti do gubitka elastičnosti kože, pojave bora i problema sa zglobovima. Srećom, ishrana može da igra značajnu ulogu u podršci proizvodnji i očuvanju kolagena. U ovom članku, istražićemo 12 namirnica sa visokim sadržajem kolagena koje možete uključiti u svoju ishranu kako biste održali zdravlje kože, zglobova i vezivnog tkiva.

1. Pileće grudi

Pileće grudi su bogate proteinima i sadrže aminokiselinu po imenu prolin, koja igra ključnu ulogu u stvaranju kolagena. Dodavanjem pilećeg mesa u ishranu možete podržati proizvodnju kolagena u organizmu.

2. Losos

Losos je izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u očuvanju elastičnosti kože i smanjenju upala. Omega-3 masne kiseline takođe podržavaju proizvodnju kolagena.

3. Jaja

Jaja su bogata aminokiselinama, uključujući lizin i prolin, koje su ključne za sintezu kolagena. Osim toga, jaja sadrže vitamin A, koji igra ulogu u očuvanju zdrave kože.

4. Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica i malina bogato je antioksidansima koji štite kolagen od oštećenja slobodnim radikalima. Ovi plodovi podržavaju i zdravu cirkulaciju, što je važno za isporuku hranljivih sastojaka do ćelija kože.

5. Nar

Nar je izvor ellagične kiseline koja pomaže u očuvanju kolagena i sprečava njegovo razgradnju. Takođe, pomaže u hidrataciji kože.

6. Paprika

Paprike su bogate vitaminom C, koji je ključan za proizvodnju kolagena. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena i štiti ga od oštećenja.

7. Nemasni mlečni proizvodi

Nemasni mlečni proizvodi poput grčkog jogurta su izvor kalcijuma, koji je važan za zdravlje kostiju, zajedno sa kolagenom, igrajući ključnu ulogu u očuvanju integriteta kože.

8. Seme lana

Seme lana je bogato omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, što doprinosi očuvanju elastičnosti kože i podršci proizvodnji kolagena.

9. Citrusno voće

Citrusi kao što su narandže i grejpfruti sadrže vitamin C, ključni nutrijent za stvaranje kolagena. Takođe, citrusi pomažu u hidrataciji kože.

10. Avokado

Avokado je izvor zdravih masti, vitamina E i C, koji zajedno doprinose očuvanju zdrave kože i proizvodnji kolagena.

11. Piletina

Piletina sadrži lizin, aminokiselinu koja igra ključnu ulogu u stvaranju kolagena. Dodavanjem piletine u ishranu možete podržati proizvodnju kolagena u organizmu.

12. Pasulj i sočivo

Pasulj i sočivo su izvor belančevina, gvožđa i cinka, koji su neophodni za održavanje zdrave kože i podršku proizvodnji kolagena.

Ishrana ima značajnu ulogu u očuvanju i podršci proizvodnji kolagena. Uključivanjem ovih namirnica u svoju ishranu možete doprineti zdravlju kože, zglobova i vezivnog tkiva. Osim toga, važno je održavati hidrataciju, izbegavati štetne faktore kao što su pušenje i preterano izlaganje suncu, i voditi zdrav način života kako biste očuvali zdravlje i elastičnost kože.

Uredništvo portala LekarInfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja